Asus Eee PC 901 ja SSD:t

Olen aina pitänyt tietokoneiden kanssa värkkäämisestä. Yksi mielenkiintoisimpia osa-alueita on suorituskyvyn parantaminen. Varsin poikkeuksetta kaikki käytössäni olevat koneet ovat varsin vikkeliä suhteutettuna koneiden tehoihin.

Suorituskyvyn aikaansaamiseen on muutama perusasia, jotka ovat pitäneet paikkansa jo monia vuosia. Tärkeitä seikkoja ovat mm. muistin määrä, se että näytönohjaimella on oma muistinsa ja käyttöjärjestelmän käynnistymisen yhteydessä avautuvien ohjelmien määrän pitäminen minimaalisena. Nyt haluan kuitenkin erityisesti keskittyä SSD:hen, joka on varsin uutta tietokonemaailmassa.

Miniläppärin ihmeellisyyksiä

Alkuvuodesta 2009 ostin Prismasta sikäläisen viimeisen kappaleen Asus Eee PC 901:tä, mallikappaleen sai 50 euron alennuksella, ja sehän meikäläiselle kelpasi. Käyttöjärjestelmänä koneessa oli Windows XP ja koneessa on kaksi Mini PCI-e -liittimellä emolevylle liitettyä SSD-massamuistia (tekee mieli kutsua SSD-levyiksi, mutta levyjähän ne eivät ole). Paikat ovat IDE-väyläisiä, eli maksiminopeus on rajoittunut noin 100 Mt/s. Koneen uusin BIOS tukee kuitenkin myös 70 mm Mini PCIe -liitännäisiä SSD-massamuisteja (näyttää mSATA:lta, mutta ei ole mSATA!).

IDE1-väylässä on 50 mm kokoinen 4 Gt Phison-ohjaimella varustettu SSD. Tämä on koneen alkuperäisistä SSD-massamuisteista nopeampi. Tämän vaihtaminen on varsin kinkkistä, sillä käytännössä koko kone täytyy repiä auki. IDE2-väylässä on 8 Gt niinikään Phison-ohjaimella varustettu SSD, mutta kooltaan se on 70 mm. Tämä on paljon helpompi vaihtaa, sillä kun koneen pohjaluukun avaa, on kortti heti näkyvillä vasemmassa laidassa.

Aloin kuitenkin ensin tutkia vaihtoehtoja vanhojen SSD-massamuistien nopeuden parantamiseen. Yksi olennaisimpia seikkoja oli se, että kone oli ollut käytössä jo kaksi vuotta ja että koneessa oli Windows XP, jossa ei ole minkäänlaista erityistä tukea SSD-massamuistille. Sen sijaan lähes kaikki on optimoitu perinteisiä kovalevyjä ajatellen. Esimerkiksi koneen käynnistymistä nopeuttava Prefetch-toiminto on SSD:lle jopa hidastava tekijä! Voit lukea artikkelin Windows XP:n SSD-optimoinnista, jonka erittelin pois tästä artikkelin kasvaessa massiivisen pitkäksi.

Osiointi MFT:llä

Easy Computing Company kehitteli vuoden 2008 vaiheilla MFT:n, Managed Flash Technologyn, joka on sittemmin muodossa tai toisessa otettu käyttöön SSD-massamuistien ohjaimissa rautatasolla. MFT:n idea on kirjoittaa tieto suoraan järjestyksessä vapaisiin muistipiireihin sen sijaan, että tieto sijoitettaisiin tiettyyn kohtaan Flash-muistissa sinne missä tiedosto sijaitsee ennestään. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jonnekin tarvitsee myös tallentaa tieto siitä, missä kunkin tiedoston tallennetut tiedot sijaitsevat, joten käytössä oleva vapaa tila vähenee. Etuna on kuitenkin merkittävästi suurempi kirjoitusnopeus sekä myös huikeasti edullisempien ja laajemmassa käytössä olevien MLC-pohjaisten muistipiirien pidempi käyttöikä. Nämä edut syntyvät siitä, että kun Flash-muistipiirille tarvitsee kirjoittaa, täytyy koko muistipiiri ensin nollata ja sitten kirjoittaa siellä oleva tieto uusiksi. MFT:tä käyttäessä kirjoitusnopeus kohenee siis sen takia, että useamman eri muistipiirin käsittelyn sijasta vain tarpeellinen määrä muistipiirejä tulee kirjoitetuksi yhdestä kohtaa.

MFT on kuitenkin varsin rajallinen tekniikka. Koska kyseessä on käyttöjärjestelmätason ajuri, ei käyttöjärjestelmää voi käynnistää MFT-osioidusta tilasta. Tila on siis käytettävissä ainoastaan Windowsin tai Linuxin kautta. Tein kuitenkin vertailuja MFT:n ja normaalitilanteen välillä. Alkutilanteessa Asusin Phisonit olivat siis ”nollaamattomia”, eli niitä ei oltu koskaan huollettu. Muistien suorituskyky oli kärsinyt valtavasti. Tämä näkyy selkeästi ensimmäisessä vertailussa:

Testi 8 Gt SSD:llä. Alkutilanteessa erityisesti pienet kirjoitukset ovat kärsineet merkittävästi.

 

MFT-osion suorituskyky oli pienissä tietomäärissä surkeaa luokkaa, mutta huikeasti parempi suurissa kirjoitusmäärissä.

Olin siis asentanut Windowsin 8 Gt SSD:lle, jonka olin jakanut kahteen osioon: perinteiseen NTFS-osioon, sekä MFT:llä osioituun NTFS-alustettuun osioon. Kirjoittamiset olivat tässä vaiheessa SSD:n käyttöikää aivan karmeita, miniläppärin vihreä valo paloi melkein kokoajan, ja kun se paloi, ei koneella voinut tehdä oikeastaan yhtään mitään.

Muistipiirit olivat selkeästi nollaamisen tarpeessa. Flash-muistipiirien nollaus tapahtuu sillä tavalla, että piiri kirjoitetaan täyteen ykköstä. Tämä palauttaa tehdastilanteen ja alkuperäinen suorituskyky saadaan palautettua. Tällä tavoin valitsin toimenpiteeksi Tony-TRIM:ksi nimetyn tekniikan. Se on yksinkertainen: SSD:lle ajetaan levyn eheytys, joka maksimoi vapaiden yhtenäisten muistipiirien määrän, ja tämän jälkeen ajetaan ohjelma, joka kirjoittaa muistipiirit täyteen ykköstä (eli luo tiedoston, jonka kaikki sisältöbitit ovat aktiivisia). PerfectDiskin sijasta käytin tosin ilmaista UltraDefragia, jolla ei ole SSD-tukea, mutta lopputulos näytti toimivalta. Välittömästi Tony-TRIMin ajamisen jälkeen tilanne näytti tältä:

Ilman uudelleenkäynnistystä ei vielä tapahtunut suuria ihmeitä. Perinteisesti osioidun SSD:n suorituskyky näytti jopa heikentyvän!

 

Mielenkiintoista kyllä, MFT-osiolla tapahtui jotakin! Suorituskyky piristyi huimasti, mutta tulokset ovat varsin epävakaan oloisia. Ajoin kunkin testin vain kerran.

Joten mitäpä sitten? Sammutin koneen ja käynnistin uudelleen, ja ajoin ATTOn uudelleen:

Boottaamisen jälkeen myös perinteinen osio piristyi!

 

MFT:n käyrät olivat jälleen epävakaita ja ATTOn antamat lukemat ovat varsin huikeita.

Tässä ei kuitenkaan olleet vielä kaikki temput käytössä! Päätin myös kokeilla NTFS-pakkausta. Pakkasin asemilta kaikki tiedostot, jotka eivät olleet käytössä. Siis myös järjestelmätiedostot, vaikka tätä ei suositella! ATTO ei myöskään osaa huomioida pakkaamista, joten lukemista tulee ehkä jo epärealistisen korkeita:

Pakkaaminen piristää kummasti perinteistäkin osiota.

 

”Oho!”

Kaikista näistä hienoista lukemista huolimatta minun täytyy kuitenkin todeta, että vaikutukset eivät käytännössä tuntuneet ihan niin dramaattisen hyviltä, kuin mitä nämä lukemat antavat olettaa. Ero oli kuitenkin havaittavissa, koneen käyttö tuntui paljon pirteämmältä. ATTOn antamiin käyriin ei voine tässä tapauksessa aivan sokeasti luottaa. Pitää muistaa, että teknisesti maksimi jolla IDE-väylällä voi tieto kulkea on noin 100 Mt/s.

Artikkelin lopussa olevasta kuvagalleriasta voi myös bongata nopeamman 4 Gt Phison SSD:n tulokset MFT-osioituna. Koko asema oli varattu MFT:lle.

Nopeamman SSD:n hankinta ja vertailu

Toukokuussa 2011 tein tilauksen AliExpress-verkkokaupasta: tilasin Asus Eee PC 901:lle tarkoitetun 25 Gt SandForce-ohjaimella varustetun Renice X3 SSD:n. Tällä kiinalaisella valmistajalla ei enää ollut tätä kyseistä SSD:tä, mutta tilaukseni vuoksi he ilmeisesti silti valmistivat niitä vielä yhden erän, tai ainakin yhden kappaleen. Tuotetta ei tilaukseni jälkeen ollut enää saatavilla. Jouduin päivittämään BIOSin saadakseni koneen tunnistamaan Renice X3:n.

Asensin ensimmäiseksi Windows XP:n, ja täytyy todeta, että asennus oli aiempaan verrattuna vikkelä!

Renice X3:n vauhti normaalissa verkkovirtatilassa. Super Hybrid Enginen eri tilat vaikuttavat XP:ssä jonkin verran IDE-väylän nopeuteen!

Nämä lukemat ovat varsin hienoja aiempaan verrattuna, ja nopeus myös tuntuu koneen käytössä. Valitettavasti koneen muut rajat tulevat vastaan, erityisesti prosessori toimii hidasteena. Sitä ei voi edes vaihtaa, sillä se on kolvattu suoraan emolevylle. Toisin kuin muutamilla harvoilla, minulla ei ole niin eeppisiä kolvaustaitoja, että alkaisin useampaa sataa pinniä irroitella ja olla vielä vahingoittamatta prosessoria siinä samalla.

Tässä välissä täytyy myös todeta, että IDE-väylän nopeus toimii tämän SSD:n rajana. Renice X3:n todelliset ilmoitetut arvot ovat SATA 2 -väylän mukaiset, eli 285 Mt/s luku ja 275 Mt/s kirjoitus! Näihin lukemiin ei millään päästä Eee PC 901:n IDE-väylän kautta.

Siirtyminen Windows 7:n puolelle

Lopuksi päätin hankkia miniläppäriin Windows 7:n, koska se tukee SSD:tä suoraan, eikä minun tarvitse tehdä ylimääräisiä suorituskykykikkailuja. XP:n asennukseen tein tässä artikkelissa aiemmin mainitut kikat.

Windows 7 osaa käyttää SSD:tä huomattavasti XP:tä paremmin!

Vaikka pienten kirjoitusten ja lukujen kohdalla näyttää olevan heikkoutta XP:hen verrattuna, on kirjoituksen suorituskyky aivan eri tasoa XP:hen verrattuna. SSD myös tuntuu Windows 7:ssä vikkelämmältä tämän takia, vaikka 7 on muilla osa-alueilla raskaampi käyttöjärjestelmä. Bonuksena jopa Aero toimi suoraan ilman kikkailuja!

Tämän lisäksi otin 4 Gt Phisonin hyötykäyttöön väliaikaistiedostoja ja sivutustiedostoa varten. Alustin koko SSD:n NTFS:llä ja laitoin suorilta pakkauksen käyttöön. Valitettavasti pagefile.sys ei koskaan pakkaannu, joten se syö aina täyden tilan. Väliaikaistiedostot vievät kuitenkin paljon vähemmän tilaa pakattuna! Samoin suorituskyky näyttää mairittelevalta:

Nämä ovat varsin hyviä lukemia ottaen huomioon Phisonin rajat!

Loppukanetti

Renice X3:n hankinta tuli varsin kalliiksi, Tulli lisäsi ostohintaan ALV:n, joten hintaa tuli reilusti yli sata euroa. Toisaalta miniläppäri sai hyvin lisää käyttöikää, sillä kone tuntuu nyt paljon pirteämmältä. Myös Windows XP:lle ja alkuperäisille SSD:lle tehdyt kikat ovat vaivansa arvoisia, mikäli rahaa ei ole käyttää uuden SSD:n ostoon. Windows 7 ja uusi SSD kuitenkin vievät lopulta voiton vertailussa käyttökokemuksen tasolla. Hinnan puolesta päivittäminen ei välttämättä ole kannattava, sillä Windows 7:n Home Premium maksaa sekin yli 100 euroa. Uuden SSD:n ja käyttöjärjestelmän hinnalla saa jo täysin uuden ja prosessoriltaan nopeamman miniläppärin! Ympäristön kannalta vanhan koneen päivittäminen käyttökuntoiseksi on kuitenkin järkevä ratkaisu.

Kaikki kuvat

 

 • Topias Jarvinen

  Mites tuo Win7 mahtuu tuolle 8GB kovolle? Hommasin omaan IBM:n X40:n 16GB ssd:n, ja mietin pitäisikö laittaa suoraan seiska, kun ilmeisesti ssd:n kanssa säätäminen helpompaa kuin xp:llä.

  • Merri

   Joo, kyllä SSD on paljon helpompi kapistus Windows 7:n kuin XP:n kanssa. XP:tä varten joutuu itse säätämään viikottaisen/kuukausittaisen huoltotoimenpiteen, tai sitten se täytyy muistaa itse tehdä. Esim. käyttää MyDefragin SSD-levyjä varten suunniteltua toimintoa ja sen jälkeen suorittaa ohjelman, joka täyttää levyn vapaan tilan täyteen ykkösbittiä = kertoo Flash-muistille, että piirin voi nollata/vapauttaa. Tällä keinoin palautuu suorituskykyä kun on ”tehdasasetuksella” olevia muistipiirejä vapaana. Tästä huolimatta erityisesti kirjoitusnopeus on Windows 7:llä parempaa tasoa kuin XP:n kanssa.

   Seiskan saa nippanappa mahtumaan 8 Gt levylle, heti asennuksen jälkeen pitää käydä kytkemässä pois kaikkea sekä Eee PC 901:n kohdalla tarvii ottaa 4 Gt levy käyttöön. Toinen vaihto on käyttää vLiteä ja tehdä oma kevennetty Windows 7:n asennuslevy, josta on poistettu sellaista, mitä ei tarvitse. Aiemmin kun asensin Seiskan miniläppäriin, niin tein sen muistitikulta kun ei ollut vielä ulkoista DVD-asemaa. Kikkailin sitten 4 Gt levyllä olleesta XP:stä käsin ImageX:llä komennon, joka sai Seiskan asennustiedostot purkautumaan asennusvalmiiksi 8 Gt levylle. Yksityiskohtia en tosin enää muista. Lisäksi tämä oli vielä aikana ennen kuin osasin/tiesin optimoida SSD:tä ylipäätään, joten oli aika hidasta touhua.

   16 Gt menee kyllä vähän tiukalle, olen asentanut 25Gt levylle Seiskan, vapaaksi jää 11 Gt ja olen kikkaillut pagefile.sys:n ja temppitiedostot alkuperäiselle 4 Gt levylle. Eli formatoituna sinulla on levyllä joku 15 Gt yhteensä ja Windows syönee siitä helposti reilun 10 Gt + pagefile.sys, jonka koko riippuu muistin määrästä. Tosin saat kyllä lisää tilaa, jos formatoit SSD:n NTFS-pakkauksen kera. Se saattaa myös hieman nopeuttaa SSD:n käyttöä (vähemmän kirjoitettavaa ja luettavaa), joskin lisäten prosessorin käyttöastetta. Tosin kaikki ei suosittele järjestelmätiedostojen pakkaamista.

 • zamppa63

  Vaihtoehtona olisi tietysti myös käyttää leeenux-linux -jakelua, jossa tehty optimointeja erityisesti eee:lle (siis asus-miniläppärille), jossa myös optimointeja ssd-levyjä varten ; ladattavissa ohjelman kotisivuilta:
  http://www.leeenux-linux.com/

 • Sami

  Terve! Kiitos tästä sivusta!
  Yritin itsekin kokeilla tuota tony trim optimointia. Linkkaamasi sivulla oleva as-cleaner jostain syystä ei toimi. Osaatkohan sanoa mikä siinä on? Onko jotain vastaava ohjelma suositella?

  • Merri

   AS-Cleaner vaatii .NET frameworkin oliko kakkosversion, joka ei taida olla oletuksena asennettuna Eee:n XP:ssä. Ohjelman periaate on kyllä varsin yksinkertainen, että sen voisi toteuttaa jollakin ohjelmointikielellä, joka ei vaadi turhan ison .NETin asentamista.

 • Asennus?

  Mikäli 901 koneeseen asentaa muistikortin, niin pystyykö käyttöjärjestelmän asentamaan sinne?

  • Merri

   Ainakin Linuxin voi asentaa SD-korttipaikassa olevalle muistikortille suoraan. Windows on mahdollista saada toimimaan, mutta muistaakseni se on aikamoista kikkailua. Siksitoisekseen muistikortit ei ole kovinkaan nopeita, joten SSD:t voittavat ne helposti.

   Jos taas meinaat esimerkiksi CompactFlash-adapteria koneen sisälle, niin sitten Windowsin kyllä saa asennettua siihenkin ja se näkyy ihan tavallisena kovalevynä/SSD:nä. Todennäköisesti kuitenkin toimii paljon hitaammin.

 • Asennus?

  Kiitos tiedoista. Ajattelin vain, että ei viitsisi koneeseen laittaa kovin paljoa rahaa kiinni. Nuo sisäiset isommat levyt, kun tuntuvat olevan hinnoissa. Täytynee varmaankin pärjätä nykyisellä kokoonpanolla tai sitten ostaa uudempi kone.

  • Merri

   Jep, niillä on hintaa ja Eee:n kohdalla kyseessä on vähän harvinaisempi kortti. Yleisempi mSATA kun ei kelpaa. Yksi vaihtoehto on yksinkertaisesti ostaa ZIF-kovalevy ja Mini PCIe ZIF-adapteri, mutta se sitten tuntuu taas vähän akkukestossa plus nopeus ja pitkän ajan luotettavuus ei ole ihan samaa luokkaa kuin SSD:n kohdalla. Minä päädyin panostamaan SSD:hen ihan vain harrastusmielessä ja lisänopeus tulee joka päivä jossain määrin tarpeeseen.

   Jos Kiinasta uskallat harkita eikä takuun puuttuminen käytännössä haittaa, niin AliExpress on ainakin minulla toistaiseksi aina toiminut. Ainut huono puoli on se, että EU:n ulkopuolisena alueena iskee tullit SSD-kortteihin. Tietty ei tuo reilu 70 dollaria ole enää kauhean paha hinta 32 Gt SSD:stä, joku 55 euroa + tulli tekee noin 70 euroa. 64 Gt malli näyttää olevan tarjouksessa, mutta se sitten menee jo 100 € kieppeille. Pitää myös muistaa, että mitä isompi SSD, sitä nopeammin se toimii. Oma 25 Gt tapaukseni kärsii pienestä koostaan ja on hitaampi joissakin asioissa kuin isoveljensä olisi.

 • Asennus?
  • Merri

   Eip, SATA-liitännäinen ei kelpaa. Sille ei tietääkseni löydy sopivaa Mini PCIe -adapteria.

   1.8″ ZIF-liitännällä varustettu kovalevy mahtuu koneeseen ja sille löytyy myös sopiva adapteri. Kaikkein varhaisimmissa 901:n malleissa oli myös suoraan ZIF-liitin, mutta se on valitettavasti jätetty pois myöhemmin valmistetuista koneista (ilmeisesti kustannussyistä).

   YouTubesta löytyy asennusvideoita, ainakin tämä sekä esittelee osat että näyttää itse asennuksen.

 • Asennus?

  Yksi ”edullinen” päivitys vaihtoehto voisi 901 koneelle olla linux käyttöjärjestelmä. Mikäli ei halua konetta päivittää isompaan ssd levyyn tai muuten laittaa rahaa laitteeseen kiinni, ja mikäli kyseisen käyttöjärjestelmän tarjoamat toiminnot riittävät vrt. windows ympäristöon.
  Käsittääkseni linuxin pitäisi pyöriä aika jouhevasti tässä koneessa vrt. windows?

  Ubuntun sivulla:
  http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi_%28Intrepid_Ibex%29 oli kyllä aiheesta juttua, mutta nuo tarvittavat lisäpaketti tiedostot eivät kuitenkaan toimineet. Onkohan laitteen toiminta taattu asennuksen jälkeen, eli tuetaanko 901? Tai löytyykö jotain valmista viritystä koneelle?

  Ilmeisesti ei kuitenkaan kannata haaveilla linuxin asennuksen jälkeen mistään ”virtualbox” tyyppisestä yhteensopivuudesta windows käyttöjärjestelmän kanssa, mikäli jokin käyttäjän toivoma ohjelma löytyy tai toimii vain windows ympäristössä? Tähän ei ilmeisesti laitteen tehot taida riittää?

 • Merri

  Jos tahtoo varmasti uuden ja päivittyvän jakelun, niin Ubuntu ja vaihto Adam’s kerneliin, jonka jälkeen saa tuen sille Eee 901:n laitteistolle, jota Ubuntu ei normaalisti tue. Käytännössä en tosin ole kokeillut.

  Toinen mahdollisesti ajan tasalla pysyttelevä jakelu on EasyPeasy, joka on miniläppäreille optimoitu jakelu.

  Virtuaalikoneen pyörittämiseen ei riitä tehot paitsi jos pyöritettävä Windows on superkevennetty XP tai joku jo Microsoftin tuen piiristä poistunut versio. Intel Atom on yksi Eee 901:n heikkouksista, olkootkin tehokkaampi kuin edullisemmissa ja varhaisemmissa Eee-malleissa käytetty Celeron.

 • Asennus?

  Xp näyttikin asentuvan ihan mukavasti laitteen 4gigan levylle kevennettynä nLitellä. Hyvät ohjeet näytti olevan nLiten käyttöön ja xp asennuksen jälkeiseen (levytilan) optimointiin http://www.i64x.com/eee/

  Asennuksen jälkeen levytilaa on käytössä n.3gigaa, johon mahtuu hyvin laitteen tarvittavat ajurit ja ohjelmat. Voisi vielä kokeilla win7 asennusta. Ilmeisesti 7 kannattaa (vLite kevennyksestä huolimatta) asentaa tuolle isommalle levylle, vaikka se onkin hitaampi?

  Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla Xp+Linux yhtenäinen asennus wubi:lla (tai muulla linuxilla, mikäli osaa tehdä ns.”tuplabuuttauksen”. Tällä saisi sitten molemmat käyttöjärjestelmät käyttöön tarpeen mukaan. Mikäli käyttää linuxia nettisurfailuun ym. (nopeampana käyttöjärjestelmänä), olisi kuitenkin win ympäristö käytettävissä, mikäli sitä tarviii esim. määrättyjen laitteiden/ohjelmien käyttämiseen, jotka toimivat parhaiten juuri tässä ympäristössä.

  Näppärimmin lisälevy tallennustilaahan saa laitteeseen asentamalla siihen muistikortin.
  Linux toiminee myös hyvin asennettuna tuohon hitaampaan levyyn? Xp:tä ei kuitenkaan tuonne kannattane asentaa?

  • Merri

   Ainakin omassa koneessani ollut 8 Gt SSD oli aika jumittava kapistus kun sinne Windows 7:n jaksoi säätää. Toisaalta nuo ASUS Phisonit eivät edes tue trimiä, joten niiden kanssa tulee aikaa myöten väistämättä suorituskykyongelmia ja en silloin joskus vielä tiennyt, kuinka noiden Phisonien kanssa kannattaa toimia.

 • Mika

  Tästä artikkelista inostuneena hommasin 64GB Kingston mSata SSD-muistin, mutta eipä ainakaan tunnista tuossa isommassa paikassa. Pitää kokeilla avata ja laittaa se tuonn 4GB tilalle?

  • Merri

   mSATA ei kelpaa. Pitää olla Mini PCIe -kortti, jollaisten saatavuus Suomesta lienee lähes olematon. Kortit ovat fyysisesti identtisen näköisiä, mutta pinnien merkitys on eri. mSATA-standardi muodostettiin vasta Eee PC 901:n julkistuksen jälkeen, minkä vuoksi Eee PC 901 ei ilmeisesti ole teknisesti yhteensopiva mSATAn kanssa.

 • Mika

  ”Miniläppärin ihmeellisyyksiä”” ….Koneen uusin BIOS tukee kuitenkin myös mSATA-väyläisiä SSD-massamuisteja….. ” noin tuolla artikkelin alukupuolella lukee ja nimen omaan tuon lauseeen innoittamana hommasin tuon mSATA levyn.

  • Merri

   Se on ajatusvirhe, joka on jäänyt tuohon viestiin korjaamatta. Olen tuolle sivun ylälaidasta löytyvään Eee PC -sivuun kirjoittanut vähän kattavammin eri SSD-vaihtoehdoista, jossa myös maininta mSATA-korttien yhteensopimattomuudesta on tuotu selvemmin esille. Se miksi tuo virhe edelleen on tällä sivulla johtuu siitä, että minulla tämä blogipuoli on hyvin heikosti ylläpidettyä: tulee kuukausien taukoja ilman minkäänlaisia päivityksiä, vanhoja tekstejä ei tule tarkistettua jne. ja tästä voin olla pahoillani.

   Tämä ehkä menee muistutuksena siitä, että ennen hankintoja on aina hyvä tarkistaa asioita useammasta eri lähteestä.

 • Mika

  no eipä ihme ettei löytynyt muualta tietoa, paitsi jossa. pitää tilata DXstä sovitin millä saan tuon 2,5″ paikkaan. ei se hukkaan mennyt. en uskalla kokeilla

 • Miika

  Hei vaan ja kiitos artikkelin kirjoittamisesta. Ostin itsekin vuonna 2009 kyseisen miniläppärin hetken huumassa, mutta laitetta ei varsinaisesti ensi-ihastelyn jälkeen ole tullut käytettyä. Sattumalta internetsiä alkukesästä selatessani eksyin artikkeliisi, jonka innoittamana tilasin uuden ssd-massamuistin koneeseen, päivitin biosin ja asensin windows 7:n. Muutaman ärräpään jälkeen homma hoitui ja miniläppäri on kuin toinen laite. Tuntui hyvältä antaa laitteelle ”uusi elämä”. Kiitos kuuluu siitä sinulle. Huomasin kuitenkin pienen ongelman laitteessani, jota ilmeisesti ei sinulla ilmennyt: biosin päivityksen jälkeen kone ei enää löytänyt sisäistä 4gt:n SSD-levyä, joka oli asetettu IDE Masteriksi. Tunnistaa vain primary slaven. Mainitsit ottaneesi ko. sisäisen levyn kuitenkin käyttöön. Kuinka sait sen tehtyä?

  • Merri

   Hienoa että olet saanut koneesta lisää iloa irti!

   BIOS tekee MiniPCIe-levystä automaattisesti uuden ykköslevyn kun taas alkuperäisestä 4 Gt IDE masterista tulee slave. Ovat siis ilmeisesti insinöörit ajatelleet, ettei kukaan ala vaihtaa alkuperäistä 4 Gt levyä sen hankalan sijainnin vuoksi ja tekivät ”helpommaksi” korvaavien muistiratkaisujen käytön vaihtamalla levyjen paikat automaattisesti.

 • Merri

  Artikkelissa olleet virheet mSATAan liityen on vihdoin viimein korjattu. Onkin työsarkaa jos alkaisin käymään kaiken kirjoittamani lävitse… onneksi ihan kaikkein vanhimpia blogiviestejäni ei ole koskaan edes ollut olemassa tässä blogissa, sieltä saattaisi löytyä jonkin tason facepalmin arvoista tavaraa.