Eee PC ja 14 tuntia

Tuossa taannoin tilasin Huvipisteestä EeePC:lle 10400 mAh akun ja PSonen muistikortin. Kumpaakaan en saanut. Sen sijaan sain varsin kolhon näköisen 13000 mAh akun ja toimitusaika venähti aika pitkäksi, laitoin pientä ”muistutusmeiliä” ma ja ke, joista ensimmäiseen tuli vastaukseksi ”lähtee tänään” ja veikkaan paketin oikeasti lähteneen vasta keskiviikkoisen viestini jälkeen (johon ei tullut vastausta). Pakettikortti kun saapui vasta viime perjantaina ja pystyin hakemaan postista maanantaina, koska minulla oli vain noin tunnin väliaika jona olisin perjantaina ehtinyt paketin hakea. Täkäläinen posti kun menee jo kuudelta kiinni kesällä. Ottaen siis huomioon että tein tilauksen 5.7. ja maksoin sen saman tien, kesti paketin saapumisessa perille julmettoman kauan, eikä sisältökään ollut täysin mitä tilasin. Se kuitenkin menettelee, enkä jaksa taistella palvelua paikasta/henkilöltä, joka panostaa selvästi pelkästään alhaiseen hintaan eikä palvelun laatuun. Huvipiste on palvelultaan selkeästi surkein paikka, josta olen koskaan tilannut mitään. Hinnoiltaan hankinnat jäivät kuitenkin varsin ookoolle tasolle. Voi kuitenkin olla, että hankin seuraavaksi suosiolla Mugenin akun kun uutta akkua tarvitsen.

Onneksi saamani akku vaikuttaa näin alkuvaiheessa oikein passelilta. Annoin sen ladata kaikessa rauhassa täyteen ja pistin koneen päälle vasta reilun kahdeksan tunnin latauksen jälkeen. Tämän jälkeen säädin EeePC 901:n täydelle kirkkaudelle (käyttäen EeeCtl, en funktionäppäimistä!), Super Hybrid Enginestä Super-moodin, laitoin tuulettimen 100% (jälleen EeeCtl) ja tökkäsin Huawein 3G USB-nettitikun kiinni ja pistin Mobile Partnerilla yhteyden päälle. Tämän lisäksi pidän miniläppärissäni aina näytön päällä, eli minulla ei ole näytönsäästäjää tai automaattisammutusta, eikä SSD myöskään mene koskaan pois päältä. Webkamera, langaton verkko ja Bluetooth olivat myös pois päältä. Tällä tavoin pitäen konetta päällä 13000 mAh:n akkukesto ensimmäisellä tyhjennyskerralla oli noin 6 – 7 tuntia.

Viime yönä tein toisen purkauksen täysin toisenlaisilla asetuksilla. Asetin tuuletinkäytännön normaaliksi, laitoin Power Saving -moodin käyttöön ja näytön kirkkauden minimiin funktionäppäimellä. Otin myös nettitikun irti. Kello oli noin 18 illalla kun irroitin koneen latauksesta ja laitoin kannen kiinni. Koneeni ei sammu kun kannen laittaa kiinni. Yksi typerimpiä oletuksena päällä olevia ominaisuuksia, mikäli minulta kysytään! Heräsin aamulla kello 7 jäljistä ja tarkistin koneen tilanteen. Akkua oli Windowsin mukaan 14% jäljellä 13 tunnin päälläolon jälkeen! Annoin akun kulua 10% kieppeille ja kytkin lataukseen. Tuntien omat koneenkäyttötapani uusi tulee akku helposti kestämään käyttöä kaksi päivää lataamatta sitä välissä. Tulen myös kiinnittämään aiempaa huomattavasti enemmän huomiota siihen, miten akkua käytän. Ainakin säännöllisestä käytöstä saan pidettyä huolta. Näiden kestojen lisäksi pitää myös muistaa huomioida se seikka, ettei akku vielä kahdella täyslatauksella saavuta täyttä kapasiteettiaan, vaan se on edessä vasta lähitulevaisuudessa. Tai näin ainakin olen netistä tutkailemalla ymmärtänyt.

Yksi mielenkiintoinen ongelma kuitenkin ilmaantui. Windows 7 väittää uudesta akusta, että ”harkitse uuden akun hankintaa” (consider replacing your battery). Tätä ilmoitusta sain alunperin koneen alkuperäisellä 6600 mAh akulla, joka tosiaan on varsin heikossa tilassa, pudottaa noin 85% tasosta nopeasti 7% ja tämän jälkeen akussa riittää vielä voimaa pitää konetta päällä parisen tuntia. En ole vielä keksinyt, kuinka pääsisin kriittisen varaustason 5% kiinteästä sammutuspakotuksesta eroon, aina kun yritän pudottaa sen pois käytöstä, hyppää tilalle 5% lukema. Tämä vaikeuttaa kalibrointia, jota nyt yritän tehdä – aiemmat ”vedä tyhjäksi ja lataa käynnistämättä konetta” -vinkit eivät ole toimineet.

Näinpä kokeilen mielenkiinnosta Battery Doubler -ohjelmaa, josta löytyy Battery recalibration wizard. Ohjeiden puutteessa en vielä oikein tiedä miten tämän velhon kanssa pitäisi toimia, mutta tähän mennessä ainakaan se ei ole onnistunut ilman virtajohtoa toimimaan täysin halutulla (tai odotetulla) tavalla. Nyt koetan käyttää sitä toisella tavalla ja annan akun latautua täysin tyhjästä täysille ja jätän sen jälkeen virtakaapelin kiinni ja odottelen, lakkaako tuo kalibrointivelho koskaan toimimasta. Yksi edistysaskel on kuitenkin näyttänyt tulleen: akkua ladatessa ei ole ainakaan vielä tapahtunut yllättävää hypähdystä, vaan Windowsin ilmoittama prosenttimäärä on verkkaisesti hivuttautunut ylöspäin. Ainakin edellisellä latauksella se näytti jumittavan 16%, kunnes yllättäen hyppäsi jonnekin 90% tienoille. Toisaalta en seurannut silmä kovana tilannetta, mutta kovin lyhyessä ajassa tapahtui valtaosa prosenttimääräisestä kasvusta. Hyvä puoli on kuitenkin se, että kaikesta huolimatta koneen alkuperäinen akku käy edelleen hätävaravoimasta.

Koetan muistaa joskus hamaassa tulevaisuudessa palata astialle ja kertoa, mikä akun tilanne on.