Windows XP:n optimointi SSD:tä ajatellen

Kirjoitusnopeus oli pitkään SSD-massamuistien murheenkryyni. Vasta uudemmat SandForce-ohjaimella varustetut SSD:t ovat kyenneet tuomaan kirjoitusnopeuden samalle tasolle lukunopeuden kanssa. Siispä monet Windows XP:n optimointia koskevat toimet liittyvät kirjoitustarpeen vähentämiseen. Lukunopeus taas on seikka, jolla SSD:t pyyhkivät perinteisillä kovalevyillä lattiaa. Eritoten pienet lukemiset sieltä täältä. Kovalevyllä se vaatii aina lukupään uudelleenasettelua. SSD:t taas perustuvat Flash-muistiin, jossa minkä tahansa muistipaikan lukeminen on yhtä nopeaa, eikä muistipaikasta toiseen vaihtamisessa ole minkäänlaista erityistä viivettä.

Näiden seuraavien temppujen varsinaista vaikutusta en ole mitannut. Sen sijaan tieto toimivuudesta perustuu käyttökokemuksiin, joita toiset vastaavankaltaisten SSD-massamuistien omistajat ovat antaneet OCZ Technologyn keskustelualueella. Tämän artikkelin olen kirjoittanut ensisijaisesti Asus Eee PC 901:n näkökulmasta, mutta vinkit toimivat muissakin SSD:tä käyttävissä XP-koneissa.

Poista Prefetch käytöstä

Avaa rekisterieditori (Käynnistä > Suorita > kirjoita regedit ja paina enter; jos Suorita ei löydy Käynnistä-valikosta, voit myös painaa näppäimistön Windows- ja R-nappulaa yhtä aikaa).

Avaa polku HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters

Vaihda EnablePrefetcher arvoksi 0


Avaa polku HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction

Vaihda Enable arvoksi N


Avaa polku HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OptimalLayout

Vaihda EnableAutoLayout arvoksi 0


Poista indeksointi käytöstä

Haku on kovalevyyn verrattuna nopeaa SSD:ltä, joten valitse asema, napsauta sitä hiiren toisella, valitse Ominaisuudet ja poista ruksi kohdasta Salli tämän aseman tiedostojen sisällön ja ominaisuuksien indeksointi.

Huomaa että esimerkiksi Google Desktop tarjoaa myös verrattomasti paremman hakutoiminnon!

Poista horrostila käytöstä

Avaa komentokehote (Käynnistä > Suorita > kirjoita cmd ja paina enter) ja syötä seuraava komento:

powercfg -h off

Poista järjestelmän palautus käytöstä

Napsauta Oman tietokoneen päällä hiiren kakkospainikkeella, valitse Ominaisuudet, siirry välilehdelle Järjestelmän palauttaminen ja ruksita Poista järjestelmän palauttaminen käytöstä.

Sivutustiedosto

Sivutustiedosto (pagefile.sys) on hyvä olla olemassa, mutta sen koko kannattaa määrittää kiinteäksi. Windowsin oletuksena on joustava koko. Kiinteän kokoinen sivutustiedosto vie tosin tilaa muistin määrästä riippuen gigatavusta kolmeen.

Napsauta Oman tietokoneen päällä hiiren kakkospainikkeella, valitse Ominaisuudet, mene Lisäasetukset-välilehdelle, valitse Suorituskyky-otsikon alla oleva Asetukset, siirry Lisäasetukset-välilehdelle ja sieltä Näennäistiedosto-otsikon alta Muuta.

Tässä tapauksessa olen laittanut Windowsin suositteleman koon, 768 Mt. Ruudunkaappausten koneessa on vain 512 Mt muistia, isommalla muistimäärällä suositus kasvaa nopeasti, esim. 2 Gt muistilla Windows suosittelee jo noin 3084 Mt sivutustiedostoa. Huomaa että kun laitat mukautetun koon, paina Aseta-nappulaa tai muutokset eivät tule käyttöön!

NTFS:n optimointi

NTFS tarjoaa monia mahdollisuuksia optimointiin. Yksi yllättävä SSD:n suorituskykyä parantava temppu on tiedon pakkaaminen. Haittapuolena pakkaamisen käyttöönotossa on prosessorille aiheutuva lisäkuorma, mutta jos prosessorissa on riittävästi ytyä (ja Eee PC:n Intel Atom lienee riittävä), vähentää pakkaaminen tallennettavia tietomääriä. Eee PC 901:n tapauksessa tallennustila on myös kortilla, joten pakkaamisen antama lisätila on tarpeen. Uudemmat SandForce-ohjaimella varustetut kortit eivät saa tästä hyötyä, koska ne itsessään jo pakkaavat että salaavat tiedon.