Agility 3 toimii!

Siskoni tuli käymään ja totesi retrokoneeni hidastelevan oudosti: selain saattoi pätkiä, mutta isotkin videot toimivat täysin moitteetta. Tämä järjestelmän outous johtuu aika pitkälle siitä, että retrokoneeni prosessori on yksiytiminen, mutta koneen näytönohjain puolestaan on vauhdikkaampaa laatua. Koska siskoni oli vierailulla useammankin päivän, niin päätin laittaa uudemman läppärini käyttökuntoon. Ja tämä tarkoitti sitä, että minun tarvitsi saada Agility 3 toimintaan.

Ensitöikseni lähdin katsomaan firmwarepäivityksiä, ja sellainen oli kuin olikin vihdoin tullut. Latasin, koetin päivittää, yritin asentaa Windowsin koneeseen, ei onnistunut. Siirryin foorumin puolelle ja tutkailin viestejä, ja sieltä vihdoin bongasin erittäin arvokkaan viestin: Where we are with Vertex 3 / Agility 3 / Solid 3 drivers. Tästä tärkein tieto minulle oli Agility 3:n toiminta silloin kun hotpluggaus on käytössä. Valitettavasti Abit AB9 Pro:n BIOSin viimeisin versio ei anna vaihtoehtoa kyseisen ominaisuuden kytkemiseksi pois päältä (tai ainakaan en onnistunut asetusta löytämään), joten olin pienessä umpikujassa. Sitten päässäni välähti ajatus käyttää jompaakumpaa toisista SATA-piireistä, kyseisellä emolla kun on kolme eri vaihtoehtoa. Sitten törmäsin ongelmaan: Windowsin OCZ Toolbox ei tue toissijaisia SATA-piirejä. Hetken ajattelun jälkeen päädyin sitten asentamaan Ubuntun, koska Live CD:tä en pystynyt polttamaan levyjen puutteessa. Oli ehkä hieman kovaa asentaa kokonainen käyttis odotuksineen kaikkineen yhden komentoriviltä suoritettavan ohjelman ajamiseksi, mutta Ubuntun alla OCZ:n ohjelma toimi ja sain ajettua firmwarepäivityksen vihdoin hotpluggauksettoman SATA-väylän läpi.

Tämän jälkeen nollasin läppärin BIOSin yksinkertaisesti palauttamalla tehdasasetukset. Tai no, kokeilin asentaa Windowsia, mutta se jämähti kuten aiemminkin, joten BIOSin nollaus todellakin oli pakollinen vaihe. Tämän jälkeen Windows vihdoin pääsi asennuksessaan tiedostojen purkamisvaiheen lävitse ilman virheitä. Tämän lisäksi Agility 3 ei vaikuttanut hidastelevan erityisemmin, ja siskoni ei valittanut koneen toimivuudesta. Eli ei jumituksia, homma pelitti kuten pitikin.

OCZ:lla on edelleen kovasti töitä edessä sen eteen, että saavat uudet nopeat SSD:t toimimaan kaikissa olosuhteissa. Minulla Agility 3 on tuohon läppäriin sinänsä varsin tarpeeton, ostin sen vain koska hinta oli samaa tasoa Vertex 2:n kanssa, jolloin hankintaan jäi myös hieman tulevaisuuden varaa. En kuitenkaan edelleenkään ole aikeissa hankkia uutta konetta, jossa olisi nopeampi SATA III -väylä.