MIDI vanhoissa peleissä

Riittävän vanhoissa peleissä on usein käytetty MIDI-musiikkia. Ongelma nykykoneilla on se, että oletuksena Windows tarjoilee MIDI-musiikin ohjelmistotasolla toteutetun Microsoft GS Wavetable Synth -syntetisaattorin kautta, joka on varsin laadultaan kohtalaisen heikkotasoinen, lähinnä sitä voi kuvailla sanoin ”siedettävä”. Jopa SoundBlaster 16 tarjoili mielekkäämpää ääntä, olkootkin että se oli tekniseltä laadultaan heikompaa. Se vain kuulosti paremmalta.

Musiikit halusin pelille Transport Tycoon Deluxe. Otin testailuun kaksi vapaasti saatavilla olevaa virtuaalista MIDI-ulostuloajuria ja latasin muutaman Soundfontin, joiden joukosta voi löytää juuri sen sortin ääntä kuin haluaakin. Ensimmäisenä kokeiluun päätyi VirtualMIDISynth, ja saatuani vihdoin säädettyä TTD:n toistamaan MIDI-musiikkia (aluksi en saanut mitään musiikkia irti, kunnes tajusin ajaa pelin asetusohjelman järjestelmänvalvojana) sain huomata, että VirtualMIDISynth on raskas. Pelin käynnistyminen hidastui yli 15 sekunnin pituiseksi ja kappaleiden vaihtuminen oli kohtalaisen tuskaista. Eipä sen puoleen, myös Microsoftin syntetisaattori on hitaahko. Suurin heikkous oli kuitenkin se, että TTD ei enää suostunut sulkeutumaan, vaan jäi roikkumaan avoimeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että VirtualMIDISynth on toteutettu jollain tasolla huonosti, tai ainakaan sitä ei ole testattu riittävän monissa käyttötarkoituksissa.

Seuraavaksi kokeiluun päätyi BASSMIDI Driver. Sen asetusikkuna oli huomattavan askeettinen ja myös helppo. Parasta oli kuitenkin se, että peli latautui nopeasti ja suorituskyky oli huikaisevan paljon parempi kuin Microsoftin toteutuksessa: peli edelleen pätkäisee kun kappale vaihtuu, mutta se tapahtuu hyvin nopeasti. Lisäksi TTD myös sammuu normaaliin tapaan. Ainut miinus tulee heikoista kotisivuista, joilta saa bongailla latauslinkkiä tovin aikaa.

Tässä pikaisessa testauksessa BASSMIDI selviytyi kirkkaaksi voittajaksi ja Merri suosittelee.