Amilo A1667G (Uniwill P50CA) + Windows 7

Note: click for English language version!

Suomenkielinen pohjustus

Tällä koneella on varsin mielenkiintoinen ongelma. Se sisältää AMD Turion 64 Mobile MT-32 -prosessorin, joka toimii vaivatta juuri kuten sen pitääkin Windows XP:n alaisuudessa, hyppelehtien 800 MHz ja 1800 MHz välillä tarpeen mukaan. Windows 7 on taas aivan oma tarinansa! Ensinnäkin koneen BIOS tarvitsee päivittää versioon 1.07, jotta asennuksesta tulisi mahdollista. Siksitoisekseen kun Windows on asennettu saa huomata tämän vanhan tehokoneen toimivan aivan järkyttävän hitaasti odotuksiin nähden. Se kun on lukittunut 800 MHz nopeudelle! Tällä nopeudella Windowsin päivitykset asentuvat todella hitaasti, ehkä noin yksi päivitys per kaksi minuuttia.

Ilmeisesti tämä ongelma johtuu jostakin ongelmasta BIOSissa, eikä Windows 7:n mukana tuleva AMD K8 Processor -ajuri kykene ymmärtämään tilannetta. Ratkaisu ongelmaan on varsin vaikea selvittää, mutta tarpeeksi koluttuani sain selville ratkaisun. Ensinnäkin  tiedoston C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\amdk8.dll tilalle pitää vaihtaa Windows XP:n versio. Toinen tärkeä asia on käyttää ohjelmaa, joka kulkee nimellä RightMark CPU Clock Utility (RMClock).

English introduction

This particular laptop is quite an oddball when it comes to using Windows 7 on it. The processor AMD Turion 64 Mobile MT-32 runs with PowerNow! technology, but it seems there is a BIOS issue even with the latest required version of 1.07 which effectively makes AMD K8 Processor driver shipped in Windows 7 to fail in throttling the processor speed and you’re locked to a single speed of 800 MHz! The slow speed causes Windows 7 updates to run at a snail pace of maybe one update installed every two minutes. Windows XP has no such issues and the processor nicely switches between 800 to 1800 MHz once PowerNow! driver is installed.

Fixing this problem isn’t as easy as one would like it to be. The first part is to replace the file C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\amdk8.dll with a version from Windows XP. The next part is to use a program titled RightMark CPU Clock Utility (RMClock) and configure it to your tastes.

Step by step guide

Step 1: make sure you have BIOS 1.07. This requires a DOS boot floppy or USB stick. You’ll have to find a separate guide on how to do this. Upgrading BIOS can be dangerous so if you’re not sure what you’re doing then don’t continue and be happy with Windows XP.

Step 2: once you have installed Windows 7 the first thing to do is to is to download and install PowerNow driver for the AMD processor. Change the EXE to Windows XP SP3 compatibility mode and run it. The installation will fail. However it copies the Windows XP version of amdk8.dll to C:\Program Files\AMD\Athlon 64 Processor Driver\

Step 3: delete old amdk8.dll file from C:\Windows\System32\drivers\ – this isn’t as easy as you’d think! Administrator rights aren’t enough, you also need to gain owner privilige to the file to succeed in deleting it.

Step 4: copy amdk8.dll from the Athlon 64 directory to the System32 drivers directory.

Step 5: download and unzip RightMark CPU Clock Utility.

Step 6: configure settings. You want to set Profile page so that Windows performance profile is linked with PerformanceOnDemand profile which will then automatically throttle the CPU speed depending on how much CPU is being used.

Step 7: make RMClock to run at boot. There is one major drawback here: if you use the program’s own settings then Windows UAC will hit you with a prompt at each startup. The easy solution is to disable UAC, and a bit harder solution is to schedule RMClock to run as a task with full privileges.