Hyvinkään keskusta ei toimi

Hyvinkää on käsittääkseni jo pidempään pitänyt itseään pyöräilijän kaupunkina. Minusta tämä on aikamoista hölynpölyä. Tilanne on toki paljon parempi kuin viimeksi Riihimäellä pyöräillessäni, mutta Hyvinkäällä erityisesti olennainen keskusta-alue ei ole pyöräilijän kannalta sujuva.

Suurimman ongelman aiheuttaa autoilijoillekin hankalat risteykset. McDonaldsin kohdilla oleva silta – risteys – T-risteys – T-risteys – silta on erityisen hieno esimerkki siitä, kuinka liikennejärjestely voi olla päin mäntyä. Lähes jokainen autoilija stressaa kyseistä sumppua ja tahtoo siitä vaan lävitse mahdollisimman nopeasti. Pyöräilijänä täytyy välillä enemmän harkita kävelijän roolia, jotta saisi lainmukaisen etuajo-oikeuden autoon nähden, mutta useimmiten edes joku autoilija sentään väistää, jottei tarvitse ihan joka kerta jäädä kuppaamaan ja odottelemaan, että pääsisi ylitse.

Tämä on kuitenkin vielä varsin pientä verrattuna siihen, mitä jotkut autoilijat tekevät pyöräilijöiden nyt selvästi punaisella merkityllä pyörätiekaistaleella Uudenmaankadun reunassa. Nimittäin ruuhka-aikoihin on päivittäin tilanne, että pyöräilijöiden kaista on täynnä autoja. Ei, ne eivät käytä kaistaa varsinaisesti ajamiseen, vaan jonottaakseen parkkipaikkaa. Ensinnäkin on aivan käsittämätöntä, että pyöräilijöiden kaistan toisella puolella on ylipäätänsä parkkipaikka. Tähän lisäksi on kuitenkin vieläkin käsittämättömämpää, että autoilijoilla on niin hätä saada nimenomaan keskustasta parkkipaikka, että sitä sitten vaikka jonotetaan kolmen auton letkana. Pyörätiellä.

Muihin Hyvinkään ongelmiin lukeutuu se, että pyöräteiden osuudet jalankäytävien vieressä eivät ole saumattomia. Tällä tarkoitan sitä, että kun autoilijoiden ajorata alkaa, on reunassa töyssy. Tämä pakottaa toki hidastamaan vauhtia, mutta se on myös aivan turhaa rasitusta renkaille. Ei autoilijoillekaan heivata tämän tästä 5 cm korokkeita suojateiden reunalle.

Oma ehdotukseni Hyvinkään keskustan ongelmien korjaamiseen on muuttaa McDonaldsin edustalla oleva risteys liikenneympyräksi ja pyhittää Uudenmaankatu Kirjavatolpan risteykseen asti pelkästään busseille ja takseille. Jotta epäselvyyksiä asiasta ei olisi, voisi linja-autoaseman edustalla oleva tienpätkä olla yksikaistainen (toisinsanoen taksit ja linja-autot voisivat kulkea siitä lävitse ja pyörähdellä vapaasti ympäri linja-autoaseman kautta). Muutoin Uudenmaankadun voisi suunnitella palvelemaan kokonaan kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Autoliikenne taas voisi kulkea Hyvinkäänkatua ja Seittemänmiehenkatua myöten.

 • Hei Vesa!

  Olet mielestäni tehnyt juuri oikean havainnon pyöräilykaupunkimme pahimmasta puutteesta. Keskusta on myös fillariliikenteen tärkein solmukohta ja jos siellä pyöräily ei toimi, laskee se koko reitistön laatua.

  Tässä on oma tekstini jossa kirjoitan samasta aiheesta, mutta tarjoan hieman erilaista ratkaisumallia. Sain paalutettua tämän tavoitteen myös Hyvinkään Vasemmiston kuntavaaliteeseihinkin 🙂

  http://juusoaromaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111686-keskustan-py%C3%B6r%C3%A4kaistat-olisivat-py%C3%B6r%C3%A4ilykunnan-kruunu

 • Merri

  Pitkälti ongelmat on tosiaan juuri noiden pääkatujen varsilla. Moni ratkaisu on tehty autoilijoiden ehdolla ja pyöräilijöiden tarpeita on jätetty huomioimatta. Noita ongelmakohtia on niin paljon, että olen ajatellut ihan suoraan vetää radikaalilla tyylillä näitä pyöräilynedistämisajatuksiani.

  Suokatu: etenkin radanvarren valoristeys suosii autoilijoita. Joskus olen painanut valoa ruuhka-aikana ja saanut katsella kun autot kerta toisensa jälkeen saa vuoron kääntyä. Jalankulkijat ja pyöräilijät saa odottaa hamaan tappiin asti.

  Hämeenkatu-Uudenmaankatu: etenkin Hämeenkadun puoliskolla on paljon korkeita jalkakäytävän reunoja, joihin on pakko jarruttaa jos ei tahdo lyhentää renkaiden elinikää.

  Nordean rakennus: todella ikävä T-risteys oikeastaan kaikille. Pyörätie katoaa hetkeksi kokonaan kun rakennus poikkeaa eteen. Melkeinpä ainut ”helppo” ratkaisu olisi kääntää tiet yksisuuntaisiksi, jolloin autot eivät enää vaatisi niin paljoa tilaa, mutta sitten Willatehdasta myötäilevästä tiestä tulisi aiempaa ruuhkaisempi kun autot kiertäisivät sieltä kautta jonnekin kauemmas Hämeenkadulle (Postin kohdille?). Kirkon parkkipaikan liikenne on silti vähän ongelmallinen tapaus, Nordean suunnalta pyörällä tullessa saa olla välillä tosi tarkkana, ettei joku ajattelematon hurjapää ole tulossa kulman takaa – on kyseessä sitten autoilija, jalankulkija tahi toinen pyöräilijä.

  Uudenmaankadun suhteen pidän kyllä mielipiteeni siitä, että se pitäisi rauhoittaa yksityisautoilulta Kirjavatolpan risteykseen asti. Iso ja radikaali muutos, mutta olisi todella selvä osoitus siitä, että Hyvinkää on pyöräilyn ja julkisen liikenteen kaupunki.

  Uuteen Willaan tuli kyllä pyöräparkkeja, mutta sitten Citymarketin pyöräparkin paikka on aika höpsösti kirjaston suunnalta rappujen takana. En tiedä onko pyöräilijöille tulossa siihen minkäänlaista kiertoa, tällä hetkellä se kohta ei vaan toimi. Odottanemme alueen valmistumista.

  Sitten vielä lopuksi: autoihin kun katselee, niin harvemmin noissa keskustassa ajavissa autoissa on kuskia enempää väkeä. Vielä kun tietäisi, miten kaukaa ne kaikki autot tulee. Jotenkin veikkaan, että aivan liian moni tulee pyöräilyetäisyydeltä, vaikka osa autoilijoista yrittää kiistää asianlaidan.