X-mini Capsule ja NuForce Cube

Pikainen arvostelu osuu tällä kertaa näiden mukana kulkevien minikaiuttimien kohdalle. Nämä vempeleet ovat sinänsä suunnattu kahta erilaista käyttäjäkuntaa kohden, mutta olennaisin asia tulkoon esille ensin: molemmista lähtee kokoonsa nähden loistava ääni. Matalia bassoja ei voi liiemmin toivoa, joskin ne saa jokseenkin revittyä laittamalla kaiuttimet vaikka sopivan kokoiseen pahvilaatikkoon. En ole hifisti, joten en osaa mennä ääniarvostelun hienouksiin, mutta huonon äänen kyllä kuulen ja käytän mieluusti laadukkaampia tuotteita kuin ”jokamiesvehkeitä”. Sitten itse pika-arvostelun puolelle.

X-mini Capsule

Oma kappaleeni tästä kaiuttimesta on alkuperäisversio, eikä uusi (ilmeisesti hieman parempi) kakkosversio. Ostin sen aikanaan pääasiallisesti musiikinkuuntelua varten töissä, jossa en saanut laittaa kuulokkeita päähän ajaessani trukkia. Matkailuni taas on suhteellisen vähäistä, joten nykyisin työpaikan vaihduttua kaiuttimelle tulee harvakseltaan todellista käyttöä.

2013-12-15 X-mini-Capsule-Portable-Speaker

X-minissä on sisäänrakennettu kaapeli, jonka kautta ääntä voi sekä tuoda sisään että viedä toiseen kaiuttimeen. Sivustoilta löytyvät neljään eri suuntaan USB latausta varten, kytkin päälle/pois, yhdistetty äänen sisään- ja ulostulo sekä äänenvoimakkuuden säädin.

X-minin parhaat puolet ovat kompakti koko, äänensäätö ja ketjutusmahdollisuus. Sointi on omaan korvaani varsin puhdas ja vehkeen saa laittaa yllättävän kovalle ennen kuin kaiuttimen rajat alkavat tulla vastaan. En useinkaan kaipaa kovin voimakasta ääntä, joten laitteen rajat ovat hyvin omien tarpeideni ulkopuolella.

Verrattuna NuForceen kaiuttimessa ei ole aivan yhtä laaja skaala matalan pään ääniä ja siten paino on korkeammissa äänissä. Toisaalta laitteet ovat myös toteutukseltaan hyvin erilaisia: X-mini suuntaan äänen ylöspäin ja siten joka suuntaan. NuForce on taas perinteisempi suuntaava kaiutin.

Ensimmäinen X-minini oli jollain tapaa viallinen eikä suostunut lataamaan akkua ja siitä kuului outoa vinkunaa. Se meni takuuseen ja toinen kappale on toiminut moitteettomasti. En ole vielä kertaakaan onnistunut saamaan akkua täysin tyhjäksi, vaikken ole muistanut latailla laitetta säännöllisesti käytön jälkeen. Toisaalta minulla on hyvin harvoin tarvetta soittaa musiikkia yli kahdeksaa tuntia putkeen.

Hyvää:

 • Pieneen kokoonsa nähden paljon potkua
 • Saa kuljetusta varten vielä pienemmäksi
 • Akkukesto pitää kutinsa
 • Ketjutettavuus muihin kaiuttimiin
 • Äänensäätö itse kaiuttimessa
 • Ääniportti ja -kaapeli osaavat toimia automaattisesti kumpaankin suuntaan

Huonoa:

 • Matalat äänet voisivat olla voimakkaammat (mahdollisesti paremmat versiossa II)
 • Laitteen oma pohjakaapeli halkeaa helposti käytön myötä
 • Ei voi käyttää vahvistimena kuulokkeille
 • Hieman höpsö pyöreä ulkonäkö

Laitteella on kovempi hinta kuin useimmilla matkakaiuttimilla, mutta vehje on ehdottomasti hintansa väärti jos matkakaiuttimelle on tarvetta. Harvempi kannettava pystyy tuottamaan aivan yhtä hyvää ääniskaalaa kuin X-mini. Uudemman X-mini II Capsulen löytää Verkkokauppa.comista hintaan 34,90 €. Värivalikoimana musta, punainen ja valkoinen.

NuForce Cube USB DAC

Tämä on laitteista selkeästi hifistisempi: laitteen viimeistely on laadukkaamman oloinen kuin X-minissä, jossa on hieman oudohko kumimaisen muovinen tuntu, muttei sentään halvan muovinen. NuForce tuntuu kosketukseen kylmän metalliselta ja näyttää varsin asialliselta. X-ministä tulee varsinkin omistamanani punaisena versiona ensimmäisenä mieleen joulukuusen pallo.

2013-12-15 NuForce-Cube-Portable-Speaker

Näissä mainoskuvissa pinta näyttää karkeammalta kuin miltä se oikeassa elämässä näyttää. Vaikutelma on huonevalossa paljon tasaisempi.

NuForcen vahvuus on mukana sisällytetyssä USB-äänikortissa ja laadukkaassa äänipiirissä. Kannettavissa tietokoneissa ja all-in-one -laitteissa on usein hyvin halpa äänipiiri, minkä voi kuulla särinänä kuulokkeita käytettäessä. Näinpä ensisijainen käyttötarkoitus minulle onkin käyttää kaiutinta laadukkaana äänikorttina ollessani läppärin varassa. Erityisesti isoimmassa läppärissäni on valitettavan huono äänipiiri ja jatkuva taustasärinä ei ole kovin mieluista korville varsinkaan pidemmän päälle tai kappaleiden hiljaisten kohtien aikana. NuForce korjaa tämän ongelman täydellisesti, kuulokekäytössä en kuule mitään ylimääräistä vaan ääni on puhdas.

Toisin kuin X-minissä, NuForcen Cubessa ei kuitenkaan ole olemassa äänensäätöä. Äänenvoimakkuutta voi muuttaa ainoastaan ohjelmallisesti tietokoneen kautta ja jopa alin taso tuottaa varsin voimakkaan äänen kuulokkeita käytettäessä. Useimmiten olen tottunut säätämään tietokoneen yleistä äänentasoa, joten tämän laitteen kanssa joudunkin käyttämään ohjelmakohtaista säätöä. Tämä on pieni ärsyttävyys.

Kuten jo mainittua, NuForce on suuntaava kaiutin toisin kuin joka suuntaan soiva X-mini. Tämän ansiosta äänen saa helpommin suunnattua esimerkiksi näytön takana olevaan seinään tai kulmaan, jolloin sen saa helpommin kantautumaan voimakkaasti lähialueelle. X-minin kanssa suuntaaminen taas onnistuu parhaiten puuhyllyköstä tai pahvilaatikon avulla, jolloin matalat äänet tulevat myös vähän paremmin esille.

2013-12-15 NuForce-Cube-Portable-Speaker-liittimet

Cube on kaikista suunnista varsin siisti. Takaa löytyvät äänen sisääntulo, USB lataamista ja äänikortteilua varten, sekä ulostulo kuulokkeita varten.

Pidempiaikaista käyttökokemusta minulla ei laitteesta vielä ole, mutta ensivaikultelmat laitteesta ovat erittäin hyvät. Mielenkiintoisena yksityiskohtana sekä X-mini että NuForce soivat ketjutettuna lähes samalla äänenvoimakkuudella. Ja kyllä, nämä kaiuttimet saa ketjutettua X-minin ansiosta! Kaiuttimien yhteissointi antaa hyvinkin kelvollisen äänen, melkein voisi todeta kaiuttimien paikkaavan toistensa äänentoistollisia puutteita. NuForce kun ei toista (todennäköisesti tarkoituksella) diskantteja yhtä voimakkaasti kuin X-mini, mutta kykenee taas toistamaan tasaisen skaalan oman kaiuttimensa äänialalta. X-mini mahtuu seisomaan hyvin NuForcen päälle ja sen kaapeli yltää hyvin NuForcen sisääntulolinjaan.

Hyvää:

 • Laajempi ääniskaala kuin X-minissä, joka ei sekään matkakaiuttimeksi ole ollenkaan huono
 • Laadukas sisäänrakennettu USB-äänikortti
 • Kuulokeliitäntä
 • Näyttää ja tuntuu hyvältä
 • Mukana tulee kuljetuspussukka
 • Myyntikoteloa tee mieli heittää noin vain roskiin!

Huonoa:

 • Ei fyysistä äänensäätöä
 • Noin kolmanneksen korkeampi kuin X-mini
 • Kiinteä koko, ei saa pienemmäksi kuljetusta varten
 • Useampaa laitetta ei voi ketjuttaa
 • Hinta on sen verran korkea, ettei voi varauksetta suositella

Akkukestosta en voi vielä sanoa mitään. Vempele on erinomainen ja hankinta perusteltavissa jos tarvitset sekä laadukasta äänilähdettä että matkakaiutinta, etkä halua tyytyä huonomman näköiseen erilliseen matkakaiuttimeen ja USB-äänikorttiin. NuForce Cube löytyy Verkkokauppa.comista hintaan 98,90 €. Saatavilla mustana, punaisena, sinisenä ja harmaana.

Tämä ei ole maksettu arvostelu, mutta olen töissä Verkkokaupassa.