Uusi domain, uusi ohjelmisto, vanha sisältö

Nyt kun tässä on tätä kokemusta kertynyt, niin ajattelin käydä lävitse monimutkaisen ja hankalan asian: kuinka säilyttää hakukonenäkyvyys ja vanhojen osoitteiden toimivuus? Tämä pitkähkö artikkeli käy lävitse omakohtaiset hankaluudet tämän asian tiimoilta.

Kontu on pitkäaikainen harrasteprojektini. Se sai alkunsa teinipojan varsin vaatimattomana Keski-Maan fanisivuna, joka saavutti pelkällä vilkkaalla päivitystahdillaan 50 päivittäisen kävijän rajapyykin vuoden 2001 keväällä. Sivut olivat tuolloin silkkaa (S)HTML:ää, koska oikein parempaakaan ei ollut ilmaiseksi tarjolla.

Pelkkien sivujen jatkoksi kyhäsin kasaan keskustelualueen kolmannelta osapuolelta. Tein joitakin kokeiluja parilla eri palveluntarjoajalla niin keväällä kuin kesällä, mutta mikään ei ollut hyvä. Sitten syyskuussa löysin RapidForumin. Se oli todella loistokas saksalainen foorumipalvelu, joka tarjosi monia hienoja ominaisuuksia oman ulkoasun värkkäämiseen. Valitettavasti Taru Sormusten Herrasta -elokuvabuumin foorumi kasvoi liian suosituksi liian nopeasti ja siitä tulikin ensimmäinen Internet-palvelu, johon syydin omaa rahaani pitääkseni foorumin elossa vuoden ajan. Kello kuitenkin tikitti. Minulla ei ollut työttömänä armeijassa jumissa olevana alokkaana varaa maksaa toista vuotta RapidForumista.

Omalla foorumilla webhotellissa

Kesäkuussa 2003 tapahtui siirtyminen phpBB2:een. En aluksi RapidForumiin tottuneena pitänyt siitä, mutta ajan myötä tein ohjelmistoon lukuisia muutoksia ja siirryin mm. käyttämään UTF-8:aa. RapidForumista ei valitettavasti voinut saada minkäänlaista ohjausta uuteen osoitteeseen, joten hakukonenäkyvyys oli hetken aikaa ongelma. Foorumi myös muutti pari kertaa osoitteesta toiseen, mutta tuolloin en osannut hoitaa asiaa ns. kunnolla, joten Google-näkyvyys ei ollut täysin optimaalinen ennen kuin RapidForum joutui lakkauttamaan toimintansa Saksan laissa tapahtuneen muutoksen takia. RapidForum kun olisi joutunut lailliseen vastuuseen minkä tahansa foorumin sisällöstä ja tämä teki palvelusta yritykselle mahdottoman!

Minulla taas phpBB2 palveli hyvin erittäin monta vuotta. phpBB3 julkaistiin, mutta en siirtynyt siihen. Siinä oli toteutettu paljon asioita väärin varsinkin sen alkuaikoina. Vuonna 2011 oli kuitenkin jo käyttäjienkin vaatimuksesta pakko siirtyä johonkin toiseen ohjelmistoon. En tehnyt tätä mielelläni ja tuolloin edelleen vähävaraisena päädyin toiseen ilmaisohjelmistoon, MyBB:hen. Google-näkyvyys romahti viimeistään tässä vaiheessa, mutta oljenkortena jätin silti phpBB2:n edelleen roikkumaan nettiin. Se sentään vielä toi jonkin verran näkyvyyttä. Valitettavasti en vieläkään hoitanut ohjausta ”kunnolla”, vaan taas tein vain suoran ja sokean 301-ohjauksen jälleen uuteen alidomainiin.

Tässä välissä onnistuin kuitenkin kiinnostumaan Google Webmaster Toolsista ja Analyticsistä riittävästi ottaakseni ne käyttöön. Olin hieman vainoharhainen niiden suhteen (ja olen hieman edelleen), koska nehän käytännössä samalla saavat vakoiltua nettiliikennettä sivuillani ja tämä tieto jää vain ja ainoastaan Googlelle. Fakta on kuitenkin se, että Kontu elää hakukoneliikenteestä. Joistakin hölmöilyistäni huolimatta minulla oli verrattain hyvä näkyvyys Googlessa monien vuosien ajan, parempi kuin monilla muilla vastaavankaltaisilla sivustoilla. Nollamarkkinoinnilla saatiin hyvä kävijävirta sivuille. Paitsi umpisurkean MyBB-siirtymän jälkeen!

Historian painolasti

Nyt marraskuussa sitten jyrähti. MyBB:hen tuli syksyllä 1.8-päivitys, joka on mielestäni täysin tarpeeton välijulkaisu. Olin jo alkanut tehdä hankalia muutoksia parantaakseni Google-näkyvyyttä kirjoittamalla mm. HTML:ää aivan erilaiseksi, mutta tätä työtä oli vain aivan tolkuttoman paljon ja uusi 1.8-versio olisi vaatinut monien muutoksien ja kaikkien lisäosien läpikoluamista. En vain sietänyt tätä asiantilaa. Ostin XenForon.

Kerrataanpa sitten Konnun keskustelualueen osoitehistoria:

 1. RapidForum: 1678.rapidforum.com
 2. phpBB2: kontu.merri.net/keskustelu/
 3. phpBB2: www.vihrealohikaarme.com
 4. phpBB2: kontu.info/keskustelu/
 5. phpBB2: keskustelu.kontu.info
 6. MyBB: keskustelu.kontu.info
  phpBB2: 2010.keskustelu.kontu.info
 7. XenForo: kontu.info

Kaikkea sitä ulkoa muistaa! Ja kaikkea myös Google muistaa: näen yhä edelleen Webmasters Toolsissa viittauksia kontu.merri.netiin liittyen.

Kohti uutta järjestelmää

Pääsemme nyt kuitenkin vihdoin itse pääaiheeseen, eli kuinka tämmöisen sillisalaatin osoitehistorian saa hoidettua järkevästi hakukoneoptimoinnin ja käyttäjäystävällisyyden kannalta? Haasteita tässä touhussa riitti, koska sen lisäksi että minulla oli useampi domain hoidettavana, niin minulla on myös useamman tason SEO-optimoituja osoitteita huolehdittavana. phpBB2:lla on kahdenlaisia erilaisia osoitteita kun taas MyBB:llä jopa kolmenlaisia erilaisia! MyBB:llä kun on tuki omille näteille urleille, mutta olin hurja/tyhmä/haasteenhaluinen ja säädin siihen käyttöön MediaWiki-tyyliset osoitteet. Google ehti vikkelyyksissään indeksoida vähän kaikkea.

Ensimmäinen vaihe oli sisällön siirto XenForoon. MyBB:n muunnos XenForoon oli helppoa ja verrattain nopeaa, mutta haasteellisena tempauksena siirsin myös kaikki phpBB2:n keskustelut ja käyttäjät (koska kaikkia en ollut aikanaan siirtänyt MyBB:hen – se oli niin hankalaa ja hidasta). XenForon siirtotyökalu on siitä loistava, että se antaa option luoda tietokantaan täydellisen taulun kaikista viittauksista vanhoista ID:stä uusiin! Tämä tieto on ollut kullanarvoista. Lisäksi työkalu on riittävän fiksu mahdollistaakseen useamman muunnoksen yhdistämisen yhdeksi! phpBB2:n osalta jouduin tekemään oman siirtoskriptin, mutta XenForo on kirjoitettu selkeästi ja ymmärrettävästi, että yhden erittäin pitkän koodausrupeaman jäljiltä sain toimivaa koodia aikaiseksi.

Ohjausten suunnittelu ja toteutus

Kun kaikki oli vihdoin onnistuneesti yhden pellin alla, niin pääsin seuraavaan vaiheeseen: vanhojen keskustelualueiden sulkemiseen fiksusti. Käytin aikaa 301-ohjausten ymmärtämiseen aiempaa paremmin, mutta lisäksi tajusin viimein 410-virheen arvon ja otin sen käyttöön. Eli jokainen poistettu tiedosto tai muuten toimimaton osoite kertoo olevansa ”gone”, jolloin Webmaster Tools toivottavasti ajan myötä ymmärtää yskän eikä enää valita ihan niin monesta osoitteesta, koska resurssia/osoitetta ei enää yksioikoisesti enää ole olemassa.

Aloitin uudelleenohjauksien ja poistojen määrittelyn phpBB2:n osalta. Sillä oli kaksinkertainen hakukonenäkyvyys verrattuna MyBB:hen, joten minulle oli ensisijaisen tärkeää saada hyvin toimiva ohjaus ja selkeä viesti Googlelle siitä, että tämä paikka on nyt toisaalla ja aivan erilaisella, uudella osoiterakenteella. Kaikkinensa itse työ oli vain huolellista päätöksen tekoa ja keskittymistä yksityiskohtiin:

 1. Mitkä osoitteet tulisi ohjata? Minkä näkyvyyden haluan säilyttää?
 2. Tee tietokantaan taulut, jotka tietävät mikä ohjata minne (tässä samalla sai hyvin tietää mahdolliset puutteet ja ongelmat, jotka XenForo-siirtymässä tapahtui).
 3. Toteuta toimiva 301-ohjaus vanhasta osoitteesta uuteen (viewforum.php, viewtopic.php sekä näiden siistit variantit huone-X.html, keskusteluX.html sekä viesti-X.html).
 4. Säädä .htaccessiin Redirect 410 kaikille poistetuille tiedostoille ja vastaava RewriteRule uudelleenkirjoitetuille siisteille osoitteille.
 5. Varmista että kaikki toimii oikein!

Yksi ylimääräinen hankaluus oli sivutuksen kanssa: phpBB2:ssa minulla oli 30 viestiä kullakin sivulla, mutta MyBB:ssä ja XenForossa näytetään vain 20. Piti siis yrittää saada ”good enough” -siirtymä, ettei Google ainakaan ala katsoa, että yritän kusettaa sitä. Tekemällä hieman laskemista saan sentään 50% varsinaisesta sisällöstä menemään oikein.

MyBB:n yksityiskohdat

Historiasta johtuen MyBB:n ohjausten rakentelu alkoi samojen phpBB2-ohjausten päälle. Eli täsmälleen samat ohjaukset, jotka 2010.keskustelu.kontu.info:ssa on, on toteutettu myös keskustelu.kontu.info:lle. Ihan vain sen takia, että vanhat osoitteet toimivat yhä edelleen oikein ja ettei tule tuplaohjausta (jota Google ei muuten suvaitse!).

MyBB:n ohjauksissa piti .htaccessissa ottaa huomioon kaikki eri osoitevariaatiot, joita on esimerkiksi keskustelujen osalta kolme kappaletta. Käytännössä siis oma uusi forumdisplay.php ja showthread.php piti tehdä siten, että ne osaavat tukea jokaista varianttia. Lopulta työ oli oikeastaan suht yksinkertaista ja suoraviivaista, piti vain olla tarkkana siitä, että jokainen ohjaus toimi oikein.

Lopputulos

MyBB:n ohjauksen vaikutuksia en vielä itseasiassa tiedä, koska tein sen edellisenä viikonloppuna ja Webmaster Tools on vasta joskus tänään päivittymässä kertomaan maanantaina tapahtuneita muutoksia. Sen sijaan phpBB2:n siirtymästä on vajaa pari viikkoa ja tulokset ovat erittäin positiviisia: Konnun näkyvyys on käytännössä kaksinkertaistunut. Tästä on kiittäminen hakukoneasioiden riittävää huomiointia XenForossa, mutta fiksusti ja huolella toteutettu uudelleenohjaus ei varmasti ole ollut haitaksi!

kontu-webmaster-tools-hakulausekkeet

Sininen käyrä kertoo kontu.info:n näkyvyyden Googlen haussa, punainen klikkausten määrän. Keltainen ja huonosti erottuva syaani käyrä kertovat 2010.keskustelu.kontu.info:n näkyvyyden. Ohjauksien teko kannatti!

Kaikkiaan voi todeta, että on vaivan arvoista pitää kunnolla huolta vanhojenkin osoitteeden toimivuudesta. Tämä takaa isommat kävijämäärät hakukoneiden kautta, koska näkyvyys on parempi. Ja näkyvyys on parempi, koska vanhentuneetkin osoitteet toimivat ja vievät käyttäjän (että Googlen) sinne missä sisältö on.

Tähän lopuksi haluan mitä syvimmiten sanoa pahoitteluni jokaiselle, joka on tässä vuosien varrella haluamattaan päätynyt Konnun keskustelualueelle etsiessään jotain täysin Tolkieniin liittymätöntä. Tämä nyt vain on seurausta siitä, että emme ole rajoittaneet keskusteluamme kapea-alaisesti pelkkään Tolkieniin tai fantasiaan 🙂