Beyond Earth: ei ihan vielä valmis

Firaxis on ottanut Civilization-pelisarjallaan tavaksi tehdä uuden pelin, jota on sitten myöhemmin laajennettu lisäosilla. Pelaajalle tämä on tarkoittanut sitä, että kun uusi peli saapuu, niin pelatessa saa pettyä siihen, miten paljon vanhoja ominaisuuksia on karsittu pois. Peli jota pelaa on ikään kuin välttämättömin runko, joka esittelee pelin mekaniikat. Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth ei poikkea tästä kaavasta.

Ohjelmoijana osaan kuitenkin arvostaa tätä tapaa, koska lopputulos on usein laadukkaampi kuin mitä tuotos olisi, jos kaikki ominaisuudet yritettäisiin läntätä kertarykäisyllä mukaan. Peli kehittyykin jatkuvasti vuosia kestävän elinkaaren aikana ja tällä tavoin pelaajalle on aina jotain uutta. Civilization V sai uusia luonnonvaroja vielä viime vuonna (biisonit ja kaakaon). Pelaajan ei enää tarvinnut maksaa niistä erikseen.

Beyond Earth on siitä mielenkiintoinen tapaus, että se tarjoaa lukuisia perustason uudistuksia, jotka kaikki ovat uutta Civilizationille. Kantava teema on oman ryhmittymän kustomointi. Se minkä tämä muutos aiheuttaa oman ”kansakunnan” persoonallisuuksien katoamiselle on taas mannaa pelaajalle. Ryhmittymästä tulee enemmän omanlaisensa, pelaajan oma juttu.

Uutena mekaniikkana Beyond Earth esittelee kolme ”taipumusta”: harmonyn (sopusointu), purityn (puhtaus) ja supremacyn (yliherruus). Tähän mennessä olen pelannut ainoastaan ensimmäiseksi mainitulla ja vain kaksi peliä. Harmonylla pelattaessa pelaajan tähtäin on päästä nimensä mukaisesti sopusointuun planeetan ja sen eliöiden kanssa. Pelaaja saa runsaasti kaikenlaisia etuja, jotka auttavat pelaamaan passiivista puolustavaa peliä. Esimerkiksi pelin alussa kaikille haitallista miasmaa voikin alkaa levittämään joka paikkaan, koska se vähitellen muuttuu pelaajan vahvuudeksi: yksiköt voivat taistella vahvemmin siinä ja vastustajille voi aiheuttaa suurta päänvaivaa levittämällä miasmaa kaikkialle ympärilleen.

Harmoniassa eläjä voi myös saada planeetan eliöt omalle puolelleen. Barbaarit korvanneet eliöt ovat jatkuva uhka varsinkin pelin alkupuolella, eikä niistä oikein koskaan tiedä milloin ne keksivät tuhota tutkimusyksikön tai toisella mantereella sijaitsevan vihollisen maita kohti lipuvan laivasaattueen. Ei todellakaan ole kivaa huomata joutuneensa keskelle viittä krakenia – paitsi jos ne ovat sinisiä, eli ystävällisiä.

Uusissa pelimekaniikoissa ei sinänsä ole vikaa. Jokin Beyond Earthissa on kuitenkin vielä tekemättä, koska pelaaminen tuntuu vielä varsin ontolta. Yksi iso tekijä tässä on omalla kokemuksellani tekoäly: ainutkaan tietokone ei ole vielä julistanut sotaa minua vastaan. Ei edes pelin loppuvaiheessa kun olen jo toista sataa vuoroa ollut selkeästi voittamassa pelin. Muutenkin tietokonehallitsijat ottavat kohtuullisen harvoin yhteyttä ja tuntuu siltä, että pelaajan pitäisi olla se aktiivinen osapuoli.

Isoin ongelma tekoälyssä on kuitenkin se, ettei se tunnu ymmärtävän pelitapansa etuja ja haittoja. Esimerkiksi edellisessä pelissä minulla oli naapurina erittäin aggressiivinen ARC, joka julisti aina vähän väliä heikompaa lähintä tietokonenaapuriaan vastaan sodan ja valtasi ja tuhosi minkä kykeni. Jossain vaiheessa rajani laajenivat heidän maidensa lähelle. Aluetta halkoivat vuoret ja kanjonit, joten kun ARC alkoi jatkuvalla syötöllä liikuttaa hirveää määrää yksiköitään tämän rajaseudun lävitse, niin levitin sinne miasmaa. Sotiminen loppui siihen: tekoäly tappoi armeijansa, koska ei älynnyt olla jatkamatta tarpeetonta yksiköiden liikuttelua valtavan hänelle vaarallisen alueen läpi. Eikä edes yrittänyt poistaa miasmaa minnekään koko loppupelin aikana.

Täyteen hintaan Beyond Earthia on hieman vaikea suositella. Steamin tarjouksesta on kuitenkin jo ainakin kertaalleen saanut pelin alle 30 € hintaan, mikä on jo maksamisen arvoinen summa. Maksusta kannattaa muistaa se, että toisin kuin lukuisien muiden valmistajien kohdalla, niin Firaxis tarjoaa pelilleen tukea viiden vuoden ajan. Tämä jos mikä on niin arvokasta, että siitä kannattaa jo hieman maksaakin – vaikka lompakko tulee kevenemään vielä pariin otteeseen uusien lisäosien myötä.