Lenovo ThinkPad TrackPoint USB -näppäimistö

Tällä kertaa tiedossa satunnaisessa laitearvostelussani on Lenovon valmistama ThinkPad Compact USB Keyboard with TrackPoint, eli ohut ja kevyt näppäimistö, joka kulkee matkassa mukana helposti. TrackPoint taas on kosketustason vastine pienemmässä koossa.

Lenovo ThinkPad Compact TrackPoint USB Keyboard

Näppäimistön asettelu on tuttu Lenovon näppäimistöistä ja nimensä mukaisesti se on kompakti, eikä mukana siten ole esimerkiksi numeronäppäimistöä. Leveydeltään näppäimistö vastaa normaalin noin 12″ läppärin kokoa. Mukana tulee USB-kaapeli, jonka näppäimistöön liitettävä pää on microUSB-liittimellä varustettu ja toinen pää on normaali. Esimerkiksi tablettikäytössä on siis tarve kaksipäiselle microUSB-kaapelille tai adapterille.

Lenovo ei ole säästellyt liikoja materiaalissa, vaikka kyseessä onkin muovista rakennettu vehje. Näppäimistön saumaa ei näe päältäpäin tai sivuilta katsomalla. Näppäimistöstä löytyy myös pienet jalat, jotka eivät vaikuta niin heppoisilta, että hajoisivat aivan välittömästi. On myös hieman yllättävää, miten hyvin näppäimistö pysyy paikallaan keveydestään huolimatta.

Painikkeet ovat hyvin tasapainoisen tuntuisia ja jämäkän oloisia huolimatta matalasta läppäriprofiilistaan. TrackPoint toimii hyvin ja vaikka monet vierastavatkin sen käyttöä (koska se on verrattain harvinainen härpäke kuluttajalaitteissa), niin sillä kykenee ohjastamaan hiiren kursoria näytöllä tarkasti. Viemäänsä tilaan nähden ratkaisu on loistava mobiiliympäristössä. Oikean hiiren kaltaista nopeutta siltä on kuitenkaan turha odottaa.

Useampia näppäimistöjä säännöllisesti käyttävänä en huomannut erityisempiä ongelmia eri painikkeiden löytämisessä – Fn-nappulaa lukuunottamatta. Tämä on vahvoja makuasioita, mutta mielestäni vasen kulma tulisi aina olla varattu Ctrl-näppäimelle. Tämä jääkin ainoaksi pahaksi asiaksi, mitä näppäimistöstä voin sanoa! Tuntuma ei toki millään kykene kamppailemaan oikean Cherry MX -kytkimillä varustetun näppäimistön kanssa, mutta tämäkin on makuasia; tunnen lähipiiristäni useampiakin henkilöitä, jotka suosivat läppärimäistä näppäimistöä.

Näppäimistön ehdoton valtti on sen keveys ja ohuus, sekä laatu jolla se on valmistettu. Se tarjoaa hyvän näppäimistötuntuman ja kelvollisen hiirenkorvikkeen esimerkiksi USB:ta tukevalle Windows- tai Android-tabletille ja on siten hieman monipuolisempi vaihtoehto tablettinäppäimistöille, jotka on käytännöllisiä lähinnä ainoastaan tablettien kanssa – eivätkä ne hintansa puolesta ole aina edes edullisia.

Tämän ThinkPad-näppäimistön löytää mm. Verkkokauppa.comista 53 € hintaan. Verkkokaupan myymässä mallissa on Nordic-asettelu, eli ylemmästä kuvasta poiketen Enter on iso ja ääkköset löytyvät. Näppäimistöstä on saatavilla myös Yhdysvaltain asettelulla varustettu versio, mutta tästä saa maksaa hieman ylimääräistä.