Cities: Skylines – suomalaisia taivaanrantoja

Pari viikkoa sitten Electronic Arts ilmoitti sulkevansa Maxis-pelistudion. Tämän hieman surullisen uutisen jatkoksi heti seuraavalla viikolla tuli kuitenkin Skylines, joka oli minulle ennestään tuntematon yllätyspeli. Mikä loistava ajoitus julkaisulle! Ostin sen heti julkaisupäivänä katsottuani LGR:n positiivisen arvostelun ja hommasin deluxena, koska suomalainen, eikä hinta ollut tolkuton.

Cities: Skylines

Puut lisätään yksi kerrallaan. Etusormeni on nyt varsin arka.

Malttamattomille kerrottakoon, että peli ei ole huono. Colossal Order on tehnyt hyvää työtä.

”Ei tässä ole mitään uutta”

Kuten otsikko jo vihjailee, on Skylines erittäin perinteinen kaupunkirakentelugenren peli. En kuitenkaan kykene vertaamaan peliä nykyisiin kilpailijoihinsa eli EA:n epäonnistuneeseen SimCity 5:een tai toisen pelitalon Cities XXL:ään, koska olen jättänyt ne välistä heikkojen arvostelujen, raportoitujen vakausongelmien tai muiden epämiellyttävien piirteiden vuoksi. Täten lähtökohtaisesti vertailen peliä mielessäni SimCity 4:ään, jota olen pelaillut jokusia vuosia.

Skylinesiä on kuvailtu ”Best Of” -tason valikoimaksi ominaisuuksia aiemmista SimCityistä. En oikeastaan voi kiistää tätä väitettä: Skylinesissä on todella paljon samaa kuin SimCityissä. Peli on myös perinteinen siinä, että naapurustoja ei ole ja peli toimii yksinpelinä, ”juuri kuten asioiden pitäisikin olla”. Suurimmat erot muihin genren nykyedustajiin syntyvät lopulta muutamasta olennaisesta erosta:

  1. Colossal Order on tosissaan pohtinut, miksi peliä on hauskaa pelata ja miten sinänsä päämäärättömässä simulaatiossa voi olla tavoitteita ja syy edetä. Ärsyttäviä puolia on jätetty toteuttamatta.
  2. Skylines on moderni, toki eritoten verrattuna SimCity 4:ään. Tämä näkyy grafiikoissa, mutta ennenkaikkea paljon yksityiskohtaisemmassa liikenteen mallinnuksessa.
  3. Peli on luotu suoraan muokattavaksi. Kolme modia tarjotaan heti kättelyssä, joista osaa tekee mieli kokeilla kun pari ensimmäistä kaupunkia on saanut kokeiltua.
  4. Vakaus ja bugien vähäisyys heti julkaisussa on maininnan arvoista.
Joskus Skylinesin laivareitit ovat kyseenalaisia

Oho, bugi: laiva kävi aaltoilemassa metsässä ja betoniviidakossa!

 

Asuntoja, liikkeitä, toimistoja ja teollisuutta

Tuttu vihreiden, sinisten ja keltaisten alueiden jako on tehnyt paluun. Näiden lisäksi on seuraan kuitenkin ympätty myös vaaleansiniset toimistot, mikä lienee ollut vanhastaan yksi räikeimpiä puutteita SimCityn puolella. Asunnot ja liikkeet on myös mahdollista kaavoittaa pienille rakennuksille, mutta teollisuuden ja toimistojen kanssa tämä jako ei ole mahdollinen.

SimCity 4:ssä kaavoitus tehtiin pääasiallisesti maalaamalla alue ja sitten rakentamalla tiet jälkikäteen. Skylines taas noudattaa genren modernimpaa linjaa, jossa tiet rakennetaan ensin ja kaavoitus mietitään vasta sitten. Tämä hienoinen ero saattaa aluksi pistää rakentamaan hieman höpsöjä ratkaisuja kun pää ei ole vielä systeemistä kärryillä, mutta muutaman virheen jälkeen kääntyneeseen järjestykseen pääsee sisälle.

Kaupungissa tarvitaan myös sähköä ja vettä, joten voimalan ja putkien rakentamiselta ei säästy. Pelissä on kuitenkin tehty ratkaisu tuoda esiin myös jätehuolto, mikä tarkoittaa alussa poistopumppuja. Saasteella on selkeä visuaalinen rooli: alun vähien vaihtoehtojen takia joutuu pakostakin katselemaan vesistöjen likaantumista, mikä saattaa jotkut saada pohtimaan sitä, minne viemärijätteet oikeassa elämässä päätyvät. Tämän lisäksi teollisuus ja kaatopaikat saastuttavat ympäristöä ylikorostetun ruman ja epäluonnollisen näköiseksi.

Muita tuttuja rakennelmia ovat palokunnat, poliisit, koulutuslaitokset ja puistot.

Karrelle palanut tönö ja palokunta: "ei näkynyt kiikareissa niin ei ehditty"

Palokunnan toiminta on välillä hieman hupsua: kivenheiton päässä ollut talo on palanut tomuksi.

Liikenteen armoilla

Pelin isoimpia omia juttuja on onnistunut liikenteen mallintaminen. Se näyttää elävältä ja käyttäytyykin varsin mallikkaasti, mitä nyt välillä kuuden kaistan väylillä syntyy yhdelle kaistalle pitkiä jonoja muiden kaistojen ollessa tyhjänä – asia, jota ei varmasti oikeassa elämässä tapahtuisi. Kaikella liikenteellä on kuitenkin olemassa tarkoitus, eikä sitä enää ole olemassa vain näön vuoksi: jokaisella kulkijalla on määränpää tai useampi, jokainen työläinen, työtön, koululainen tai eläkeläinen esitetään suoraan muun liikenteen seassa ja jos joku käyttää joukkoliikennettä, niin sama henkilö putkahtaa myös ulos määränpäässään. Tämmöistä tarkkuutta ei aiemmissa genren peleissä ole ollut vaan ne ovat tuntuneet ennemminkin perustuvan vain mutulaskelmiin.

Liikenne tuo peliin uudenlaista syvyyttä kun liikenneruuhkien ongelmat näkee paljon todellisempina. Samalla kuitenkin syntyy myös ongelmien ja tasapainon löytämisen sarja: isommat tiet ovat hyvä juttu autoille, mutta siitä syntyy meteliä. Meteli taas alkaa pidemmän päälle aiheuttaa sairastelua asukkaissa.  Tästä taas syntyy lisää liikennettä ambulanssien merkeissä ja liikenne tukkiutuu niistä jos sairastelut pahenevat liikaa.

Ja tämä sama liikenteen tukkiutuminen voi tapahtua kuolleiden tai huonosti suunniteltujen bussireittien takia, vaikka tiet olisivat muutoin kunnossa! Jokainen kuollut kun tarvitsee käydä hakemassa kuolinpaikastaan pois, koska koko rakennus suljetaan jos ruumis alkaa mädäntyä. Jos pelaaja ei ole tarkkana, niin ruumisautot saattavat tukkia liikenteen, sillä liian heikko kuolleiden huolto kostautuu hoitamattomien kuolemien aaltona.

Tämän lisäksi ongelmana ovat myöhemmässä vaiheessa täyttyvät hautausmaat ja kaatopaikat: ne tarvitsee tyhjentää poiskuljetuksella. Poiskuljetuksessa sekä kuolleet että roskat viedään poltettavaksi, tosin ei toki samaan paikkaan. Kuolleet viedään krematorioon tuhkattavaksi ja jäte poltetaan energiaksi. Näistä tyhjennystoimenpiteistä syntyy liikennettä, joten hautausmaan on parempi olla siedettävän matkan etäisyydellä krematoriosta ja mielellään ruuhkattoman taipaleen päässä!

Rautateiden päivittämisessä saa olla tarkkana, ettei junat jää muuttuneiden reittien alle puoleksi ikuisuudeksi jumiin.

Rautateiden päivittämisessä saa olla tarkkana, ettei junat jää muuttuneiden reittien alle puoleksi ikuisuudeksi jumiin. Peli osaa yleensä korjata nämä ongelmat, mutta ei ihan aina.

Rautateiden rakentamisessa saa myös olla tarkkana, sillä huonosti suunnitellut radat johtavat nopeasti lähes käsittämättömän pahoihin ruuhkiin, joissa mikään ei liiku minnekään. Vanhastaan minulla tahtoo iskeä hirmuista tilaoptimointia, mutta Skylinesissä on mahdollista osaa uusia alueita, joten tilanpuute ei ole pidemmän päälle todellinen ongelma.

Yksi hieno puoli Skylinesissä onkin se helppous, jolla kaikenlaisia teitä voi rakentaa: vähän kaikenlaisen rakentaminen onnistuu sen jälkeen kun on huomannut page up ja page down -nappuloiden toiminnan. Ne kun mahdollistavat teiden nostamisen eri tasoon. Toinen hieno ominaisuus pelissä on teiden päivittämisen helppous ja yksisuuntaisetkin tiet saa käännettyä toiseen suuntaan. Pelin ohjastaminen ylipäätään on monipuolista, joskin ei aina suorilta luuytimestä tulevaa.

Liikenteelle on kaikin tavoin aina parempi antaa tilaa kuin ahtaa asiat mahdollisimman tiiviisti. Tähän voi olla vaikea oppia vahvojen tilarajoituksien jäljiltä, mitä sekä SimCity 4 että EA:n uusin hirvitys ovat tarjonneet.

Kohti uusia mahdollisuuksia

Skylinesin isoimpia neronleimauksia on pelaamisen mahdollistaminen myös tilanteissa, joissa SimCity on saanut pelaajan hakkaamaan päätään seinään. Kaavoittaminen on ilmaista. Rakennusten tuhoaminen on ilmaista. Lainoilla on mahdollista pelastaa itsensä tukalasta tilanteesta, jos jotakin on aivan pakko saada rakennettua ettei tapahdu katastrofia ja rahat eivät riitä. Tämä on sellaista pientä mielekkyyttä, jotka yhteen kerrytettynä tekevät Skylinesistä mukavan kokemuksen.

Ilman modien käyttöä peli myös etenee kannustavalla tyylillä. Pelin alussa on hyvin vähän eri työkaluja kaupungin kehittämiseen ja uudet ominaisuudet ja haasteet aukeavat väkiluvun noustessa. Myös eri rakennuksia saa käyttöön kun tietyt ehdot tulevat täyteen, jolloin pelaajalla on mahdollista asettaa tavoitteita pelkän kaupungin rakentamisen lisäksi.

Modit ovat loistava lisä pelille ja se onkin nopeasti saanut mm. Maxisin entisiä työntekijöitä tuottamaan ilmaista lisäsisältöä pelille. Omassa käytössäni on pelin kameran vapauttava modi sekä käyttöliittymän piilotusmodi, joiden avulla voi lähteä seikkailemaan omassa kaupungissa vaikkapa jalankulkijan nopeudella.

Aivan kaikki ei ole mennyt nappiin.

Aivan kaikki ei ole mennyt nappiin.

Ylistystäkö tämä kaikki on? Onko Suomi-lasit juurtuneet korville?

Cities: Skylines on täydellinen ja virheetön peli. Osta se heti!

Oikeasti pelistä on todella hankala sanoa mitään pahaa. Se koukuttaa. Se toimii. Se ei ärsytä. Peli ei kuitenkaan ole aivan täysin bugivapaa. Jutun juju lienee kuitenkin lopulta se, että pelissä ei ole pelaamista estäviä ongelmia. Välillä kaavoituksessa on ongelmia kun teitä suunnittelee uusiksi, kulkupelit saattavat hortoilla oudosti tai jäädä jumiin, kevyenliikenteenväylän tuhoaminen saattaa tuhota siihen kosketuksissa olleet rakennukset… ja sitten on näitä pieniä graafisia höpsöyksiä tai liikennejärjestelmän sivuvaikutuksena syntyneitä höpsähdyksiä. Pääasiallisesti pelatessa voi kuitenkin syyttää ongelmista vain itseään ja omaa tietämättömyyttään.

Puu keskellä tietä! BUGI! Huonoin peli tänä vuonna!

Puu keskellä tietä! BUGI! Huonoin peli tänä vuonna!

Okei, valehtelin! Pelistä löytyy jotain aivan hirvittävää ja se on tuo saamarin lintu. Ja tutoriaali, joka tuputtaa tavaraa nopeammin kuin ehtii lukea. Okei, ehkä aloitin liian kovalla tahdilla pelaamisen, mutta ruudulleni pompsahti infoa sellaista tahtia, että ei sen tahdissa pysynyt. Ja sitä infoa putkahti vaikka olin Steamin puolella keskustelemassa, mikä on vähän typerää ottaen huomioon sen, että pelin pitäisi kyllä tietää tässä tapauksessa, että pelaajan huomio on muualla.

Sirppua ei valitettavasti ainakaan ilman modia saa kokonaan pois ruudulta. Äänet saa pois ja automaattisen avautumisen saa pois. Keskellä ruutua se kuitenkin kökkii kokoajan ja on mukamas hyödyllinen viesteinensä. Tämä viestiosasto on oikeastaan ainoa asia, jonka voin suorilta sanoa olevan paremmin SimCity 4:ssä. Enkä tarkoita neuvonantajia, vaan nimenomaan uutisfiidiä. Skylinesissä noiden viestien poistaminen on vähän tuskaisaa ja huomasin helpoimmaksi skrollata näkymän ensin alkuun ja sitten ruksata pois hiirtä liikuttamatta viestit yksi kerrallaan. Jos sen tekee muulla tavoin, niin hiiri lukkiutuu jokaisen poistetun viestin jälkeen vieritystilaan ja ruksiin on hankala päästä käsiksi ennen seuraavaa klikkausta.

Lopulta kuitenkin totesin että pitää jättää koko härpäke huomiotta, koska siellä ei ole ikinä mitään sellaista, jota ei havaitsisi tarkastelemalla pelimaailmaa etäämmältä. Siten opastus sirpun ja tutoriaalin merkeissä ovat selkeästi pelin heikoiten toteutettua osa-aluetta. Ne kenties auttavat ensikertalaisen hyvin alkuun, mutta jos olet ennen pelannut SimCityä tai muita kaupunkirakenteluja, niin teet itsellesi palveluksen täppäämällä nuo avustukset pois päältä. Jos rehellisiä ollaan, niin paras tapa oppia pelaamaan peliä on kokeilla asioita ja tehdä virheitä. Niin ne asiat toimii oikeassakin elämässä. Kädestä pitäminen peleissä on yleensä turhaa ja hyödytöntä.

Loppukanootti

Jos luit kaiken yllä olevan, niin olen kyllä ihmeissäni. Luulisi sinun olevan jo ladannut pelin ja pistänyt sen tulille. Se on hyvä, se on pienen suomalaisen tiimin tekemä ja se on parasta kaupunkisimulaatiota ikinä. Se ei turhaan myynyt ensimmäisen viikkonsa aikana reilua 500 000 kappaletta, joka on Paradox-julkaisijan tähänastinen kappalemääräinen myyntiennätys.