Miksi ihmeessä äänestän piraatteja?!?

Suomalainen poliittinen järjestelmä on varsin ilkikurinen. Se suosii suuria, mitäänsanomattomia puolueita (jos nyt on pakko nimeltä mainita keskusta, kokoomus ja SDP, niin mainitaan sitten). Eduskuntavaaleissa laitetaan kyltit pystyyn ja pyydetään äänestämään sopivinta ehdokasta. Tämä on suurin virhe, jonka äänestäjä voi tehdä.

Jos nyt kuvitellaan, että joku ehdokas on toooosi hyvä. Siis sikahyvä tyyppi. Vaalikoneetkin tyrkyttävät häntä! Mutta satut olemaan kahdessa osa-aikatyössä kitkutteleva pulliainen ja ehdokkaasi on vaikka kokoomuksen listoilla. Mutta hei, kokoomus lupaa työpaikkoja, onhan kokoomus työväenpuolue! Ja samaa mainostavat keskusta ja SDP, riippuen siitä minkä vuoden vaaleja katsellaan.

Mitä nämä puolueet ovat kuitenkaan saaneet aikaiseksi vallankahvassa ollessaan? No, ainakin kansalaisaloitteita on torpattu kovaa tahtia. On viety läpi lakeja, jotka ovat olleet kansalaisaloitteiden periaatteiden  vastaisia. On otettu hallituskumppaneiksi kristillisdemokraatteja, jotta sukupuoliasioissa riittäisi ongelmia puitavaksi vielä näinäkin päivinä. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n etu on, että asiat pysyvät sellaisina kuin ne ovat, ettei mikään oikeasti konkreettisesti muutu.

Tosiasia on myös se, että nyt ei ole saatu aikaiseksi työrintamalla mitään fiksua muutosta. Osasyyllisnen tähän on jo tehty politiikka. Miksi äänestäisit puoluetta, joka on johtanut sinut niihin käytännön hankaluuksiin, joita elämässäsi on? (En väitä että kaikki elämän ongelmat johtuvat politiikasta, mutta niillä on oma merkittävä osansa kuitenkin.)

Valitse ensin puolue

Ensiksi kannattaa huomioida, että on olemassa asia nimeltä puoluekuri. Tämä tarkoittaa sitä, että puolueessa päätetään yhtenäinen linja, joka menee edustajan halujen edelle. Edustajat joutuvat säännöllisesti äänestämään oman mielipiteensä vastaisesti.

Lisäksi mitä isompaa puoluetta äänestät, sitä merkityksettömämpi äänesi on. Sitä epätodennäköisempää on myös se, että ehdokkaasi pääsee läpi, mikäli hän ei ole erityisen suosittu.

Vastapainona taas, mitä pienempää puoluetta äänestät, sitä merkittävämpi äänesi on. Muutamien hassujen äänien puro kun voi tietyissä tilanteissa vaikuttaa siihen, että moniko henkilö pienemmästä puolueesta pääsee läpi. Vaikka tässäkään tapauksessa oman äänen saanut ehdokas ei todennäköisesti mene lävitse, niin sentään järjestelmässä tärkeämpi eli puolue saa jalkaa ovenrakoon.

Seuraava seikka puolueen valinnassa on ottaa huomioon se, minkä ikäistä sakkia siellä on. Jos puolueen suurimmat vetonaulat ovat kaikki vanhoja partoja, niin todennäköisesti nämä samat vanhat parrat ovat pääsemässä uudelleen lävitse.

Ikäkysymys on yksi syy, miksi äänestän itse piraatteja: jos heiltä joku pääsee lävitse, niin tämä henkilö on todennäköisesti ikäiseni tai jopa nuorempi. Piraateista valtaosa on nuoria. Ja juuri nuorten äänestä ja vaikutusvallasta on ollut merkittävää puutetta eduskunnassa. Lisäksi nuoria ei ole (toivottavasti) ehditty maantapalobbauttaa (eli korruptoida).

Periaatteelliselta kannalta katsoen eduskunnan pitäisi edustaa koko kansaa. Tähän nähden eduskunnan keski-ikä ja edustettujen elämänalojen kirjo on epäsuhdassa. Äänestäjän kannalta on järkevää pyrkiä nuorentamaan vallankahvassa olevia henkilöitä. Paitsi tietenkin jos sattuu kuulumaan nykyjärjestelmän suuriin hyötyjiin.

Mutta jos edes puolue ei mene läpi?

Tähän ei saa vastausta muuten kuin äänestämällä. Kyllähän noita galluppeja järjestellään jatkuvasti, mutta minusta ne ovat siitä ilkeitä mittareita, että niillä luodaan ennakkoon mielikuvaa siitä, että nämä nyt on ne jotka on eniten vallankahvassa. Eli niiden seuraaminen saavat osaltaan ihmiset äänestämään ennestään suuria puolueita, kuvitellen että tämä puolue toimii äänestäjän eduksi.

Oikeasti parasta olisi, että kykenee valitsemaan puolueen, jonka kanssa voi olla samaa mieltä pidemmän aikaa. Minä äänestin pitkään vihreitä, mutta totesin nyt Helsinkiin muutettuani, että he ovat täällä kokoomuksen kanssa vallankahvassa ja yksi asia, joka on omaa sydäntäni keskimääräistä lähempänä on asumispolitiikka. Ja tällä saralla vihreät ovat toimineet hyvin kokoomusmaisesti. Tämä on niin merkittävä seikka, että en vain yksinkertaisesti kykene äänestämään vihreitä.

Ja toisaalta vihreät ovat menettäneet vihreyden valttikorttiaan, sillä monissa puolueissa on tätä nykyä ”vihreä siipi”. Vihreät asiat tulisivat edustetuiksi jo ihan ilman puoluettakin.

Tästä saammekin aasinsillan siihen, että piraatit on uusi vihreät. He ovat selkeästi tietyn asian puolue: he ajavat avoimuuden ja nykyisen tietotekniikan varassa pyörivän maailman parempaa hyödyntämistä. Eli toisin sanoen vanhojen byrokraattisten järjestelmien kevennystä. Julkisen puolen työpaikkojen vähennystä. Se on rohkeaa siinä mielessä, että suomessa noin 10% väestöstä on töissä julkisella puolella. Eli aika himskatin moni ei missään nimessä halua äänestää piraatteja turvatyöpaikkansa vuoksi!

Lopulta minulla ei ole äänestäjänä hävittävää siinä, että suhautan ääneni piraateille. Ääneni edesauttaa sitä mahdollisuutta, että jotakin oikeaa, konkreettista muutosta saataisiin henkilövaihdosten ja nuorentumisen myötä eduskuntaan. Jos taas piraatteja ei pääse lävitse, niin en sinänsä ole menettänyt mitään: aiempi ääneni on ollut lähes yhtä merkityksetön. Ja aina on seuraavat vaalit. Ja piraatit tulevat varmasti rysäyttämään joissakin vaaleissa läpi, koska he ajavat oikeasti tärkeitä ja vanhojen puolueiden huonosti osaamia asioita.