Eee PC 901 ja Windows 10

Asensin kympin tähän nyt teknisesti jo seitsemän vuotta vanhaan vempaimeen, ja sehän lähti yhä edelleen hyrräämään ihan kiltisti. Päivitin Windows 7:stä ja vapaata levytilaa tarvittiin C-asemalla noin 9 Gt, jotta tämä pienoinen ihme onnistui. Levytilan vapauttaminen vei parisen tuntia aikaa ja käytin pääasiallisesti Windowsin omia työkaluja (cleanmgr eli Järjestä uudelleen): sieltä löytyi mm. Service Packin palautus, joka vei turhaan gigatavutolkulla tilaa. Tuon poistamisen ajon jälkeen pitää vielä hoksata käynnistää kone uudelleen, jotta kaikki roska oikeasti lähtee levyltä pois. Muut keinoni vapauttaa levytilaa sisälsivät mm. LibreOfficen, Chromen ja Firefoxin poiston, jotka kaikki ovat useamman sadan megatavun syöjiä. Firefoxin asetukset siirsin D-asemalle LocalSettingsistä ja palautin takaisin asennuksen jälkeen.

Huonointa Windows 10:ssä näyttäisi olevan käynnistymisaika: menee sellaiset 1 minuutti 15 sekuntia, jotta kaikki käynnistyksessä käynnistettävät ohjelmat hyrähtävät käyntiin. Super Hybrid Engine, Eeectl ja EeePC Tray Utility käynnistyvät viimeisenä. Muutoin laite vaikuttaa käytössä ehkä aavistuksen pirteämmältä kuin Seiskan kanssa. Erityisesti Edge tuntuu oikein mukavan vikkelältä käyttää.

Eipä tässä sitten muuta. Windows 10 on oikein käyttökelpoinen vanhassa miniläppärissä, ainakin jos on päivittänyt SSD:n isommaksi kuin alkuperäinen.