Uuden Yle Urheilun etusivun ongelmat

Tässä pari kuukautta sitten Yle asetti kaikille lukijoille käyttöön uuden Yle Urheilun etusivun.  Se markkinoi itseään aggressiivisesti ”tuunattavana” eli muokattavana sivuna, joka lienee useimmille lukijoille toiminto luokkaa ”yhtä tyhjän kanssa”. Tai mistäpä minä tiedän, ehkä olen jo antiikkinen kapistus kun haluan etusivun tarjoavan olennaiset toimittajan huolella valikoimat ajankohtaiset aiheet ensin, sitä kun halutessaan osaa kyllä koluta niitä syvempiä sivuja jos haluaa ”tuunausta”. Tuunaus-toiminnon toteutuksen suurin heikkous on se, että se ei tapahdu automaattisesti, vaan käyttäjän tarvitsee nähdä vaivaa. Onko tätä käyttäjätestattu?

Tuunaus-toiminto on kuitenkin aiheuttanut yhden todella suuren heikkouden tälle uutukaiselle etusivulle: sivu ei ole enää jokaiselle kävijälle sama, joten sitä ei voi välimuistittaa kokonaisuudessaan, vaan sisällöt ladataan pala kerrallaan jälkikäteen. Tästä taas on se epämiellyttävä seuraus, että sisältö (joka on sivun tärkein asia) on nähtävillä vasta viimeisenä! Kompensoidakseen ”tää ei ole vielä valmis, pitää näyttää jotain” -tilannetta sivun kehittäjät ovat laittaneet näkyville Facebookista tutun sisällönlatauksen placeholder-kuvan, mutta samalla sisältöalueelle on asetettu tyylisääntö opacity: 0;

Koska maailmassa ei ikinä tapahdu bugeja, niin tällä hetkellä minulle etusivu näyttää täysin valmiiksi latautuneena tältä:

Yle Urheilun sivu täysin latautuneena, mutta valkoisena

Ongelma toistuu tällä hetkellä minulle vain Firefoxissa, mutta se että näin yleensä voi tapahtua on mahdollista vain sen vuoksi, että sisältö ladataan laiskasti. En kylläkään tiedä, miksi sisältöalueelle on laitettu oletustyyliksi opacity: 0;, koska minkäänlaista transitiota ei tapahdu sisällön latauduttua. Kenties siellä jokin transitio on joskus ollut, mutta sitten on todettu että se on turha. Toimintoa vain ei ole sitten siivottu loppuun asti pois, jolloin on jäänyt otollinen maaperä odottamattomille bugeille.

Mutta ei hätää! Tämä ongelma korjaantuu sillä, että hyppään selaimessa toiselle välilehdelle ja palaan takaisin! Jokin tosin tuntuu bugittavan sivua nyt muutenkin, sillä esimerkiksi haku avautuu todella kapeaksi ja valikko ei aukene. Yksityistä välilehteä käyttämällä Firefox toimii kuten muutkin, joten vika lienee kenties keksissä.

Sivun uudessa asettelussa on muitakin asioita, jotka häiritsevät:

    • Etusivu-linkin napsautus ei lataa sivua uudelleen.
    • Yläpalkin logo lataa sivun uudelleen, mutta siitä taas olettaisin päätyväni ennemmin vaikka Ylen etusivulle kuin urheilun. Hukattua tilaa.
    • Vaihtelin ennen ylälaidan linkeistä uutisten ja urheilun välillä. Tämä näppärä mahdollisuus on nyt poistettu ja linkki on piilotettu valikkonappulan taakse.
    • Haku suorittaa tyhjän haun jos sitä klikkaa kesken transition.

Näin lopuksi on minulla toki jotain hyvääkin sanottavaa: sivu näyttää kivalta.